Πρώτος παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης συγχαίροντας τους αστυνομικούς για τους πυροβολισμούς που προκάλεσαν το θάνατο του νεαρού Ρομά στο Πέραμα. Ακολούθησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος που επισκέφθηκε τους κρατούμενους και κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ads

Το μήνυμα της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη έγινε σαφές. Και στο μεταξύ οι θεωρητικοί του Μεγάρου Μαξίμου έπιασαν δουλειά. Για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Αρης Πορτοσάλτε τοποθετήθηκε με σαφήνεια:

Η κοινή γνώμη λυπάται για το 20χρονο παλικάρι, αλλά ταυτοχρόνως αντιλαμβάνεται πλήρως τα δεδομένα του συμβάντος. Η κυβέρνηση οφείλει να διατηρεί την ψυχραιμία της. ΥΓ: Υπάρχει διαβάθμιση στις καταδιώξεις της ΕΛΑΣ; Επιτρεπόμενες κ μη;..

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη βαρύ παρελθόν σε σχέση με την αστυνομική αυθαιρεσία. Από την ταράτσα του Ινδαρέ μέχρι την πλατεία της Νέας Σμύρνης, τα κρούσματα είναι πολλά και σοβαρά. Το νήμα που τα δένει είναι η προσπάθεια συσκότισης και κατασκευής ψευδούς πραγματικότητας.

Ads

Παράλληλα με τα φοβερά γεγονότα στο Πέραμα, έγινε γνωστό ότι ο 40χρονος δολοφόνος της νέας Ερυθραίας είχε πυροβολήσει τις προηγούμενες μέρες και οι γείτονες είχαν καλέσει την αστυνομία που απλώς πέρασε έξω από την πολυκατοικία διαμονής του.

Από τη μια η έλλειψη επαγγελματισμού και αποτελεσματικότητας, από την άλλη αυταρχισμός και βίαιη συμπεριφορά. Είναι προφανές και υπενθυμίζεται με δραματικό τρόπο ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ που συνδέονται με την εκπαίδευση και την κουλτούρα της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροφοδοτεί τις προβληματικές πτυχές στη συμπεριφορά και τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν δείχνει καμία διάθεση για ουσιαστική συζήτηση προκειμένου να αρθούν οι παθογένειες.

Mε την αιματηρή περιπέτεια στο Πέραμα έκαναν ένα βήμα παραπάνω. Ο αναρμόδιος υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης προκατέβαλε τη Δικαιοσύνη και όχι απλώς αθώωσε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς αλλά τους συνεχάρη δημόσια.

Κάπως έτσι, η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου δεν αφήνει κενό στο κυβερνών κόμμα.