Η θέση  σύμφωνα με την οποία «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» έχει τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπωρήσει την ΝΔ και της έχει στοιχίσει πολιτικά, Το γεγονός ότι αναγκάζεται σήμερα να την επαναφέρει, φανερώνει τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί, μπροστά στις νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Ads

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει τώρα τη διάκριση ανάμεσα σε «καλές» και «κακές» off shore, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «ποιοι  ασκούν νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό» και «ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα». Όλοι όσοι διατηρούν offshore στους φορολογικούς παραδείσους, δεν σημαίνει ότι έχουν κερδίσει τα χρήματα τους από παράνομες δραστηριότητες. Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας δεν ξεπλένει βρόμικο χρήμα από εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών.

Δεν είναι όμως ντροπή ότι, όπως αποκαλύπτουν, επενδύει σε offshore τη στιγμή που οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα της είναι σήμερα μεγαλύτερες από ότι στην βικτοριανή εποχή, ακριβώς εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι κατέχοντες χρησιμοποιούν νομιμοφανή παραθυράκια για να αποφύγουν την φορολογία ή να φοροδιαφεύγουν;

Και καλά όσοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν offshore για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Αλλά όσοι και όσες, οι ίδιοι ή η οικογένεια τους, ασχολούνται με την πολιτική ή ελέγχουν μέσα ενημέρωσης που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας και δίνουν μαθήματα στους πολίτες για την ανάγκη να σφίξουν το ζωνάρι, δεν έχουν καμία δικαιολογία.

Ads

Αντί λοιπόν να  υπερασπίζεται προκαταβολικά όσους κατέχουν off shore, η ΝΔ θα όφειλε να ζητά την κάλυψη των νομοθετικών κενών που επιτρέπουν την απόκρυψη εισοδημάτων. Εκτός και αν, μπροστά στο επερχόμενο τσουνάμι των αποκαλύψεων, προτιμά να οχυρώνεται… οικογενειακώς.