Το « γάζωμα» χθες της καφετέριας στα Σεπόλια, είναι το δεύτερο μαφιόζικο επεισόδιο που συνέβη στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Τρεις μέρες πριν, δύο άγνωστοι εκτέλεσαν έναν «άνθρωπο της νύχτας» στα Γλυκά Νερά. Σχεδόν μπροστά στα μάτια του παιδιού του, έξω από ένα δημοτικό σχολείο. 

Ads

 

Πιθανώς πράξη εκφοβισμού από κυκλώματα εκβιαστών η χθεσινή επίθεση, εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου» η  δολοφονία που προηγήθηκε, τα δύο περιστατικά πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

 

Η μεγάλη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2017, με τους 217 νονούς της νύχτας που κατηγορούνταν για εκβιάσεις, «συμβόλαια θανάτου», διακίνηση ναρκωτικών και γυναικών, δεν κατάφερε να περιορίσει το φαινόμενο, που αντίθετα εξαπλώνεται όπως δείχνουν τα πρόσφατα περιστατικά. Συχνά οι νονοί της νύχτας απειλούν δικαστές, που μερικές φορές, δεχόμενοι απειλές,  ζητούν να εξαιρεθούν από υποθέσεις αρχιμαφιόζων. Παρατηρείται το φαινόμενο ιδιοκτήτες μπαρ να σέρνονται στο αυτόφωρο για παράβαση ωραρίου και οι νονοί να συνεχίζουν απτόητοι τη δράση τους.

Ads

 

Είναι γνωστό ότι τα μαφιόζικα κυκλώματα δρουν με την ανοχή και συχνά τη συνεργασία αστυνομικών. Όχι μόνο χαμηλόβαθμων, που κάνουν την νύχτα μια δεύτερη δουλειά για να συμπληρώνουν το μεροκάματο, αλλά και αξιωματικών που παρέχουν στους νονούς προστασία. Διαφορετικά, ελάχιστα από τα μαγαζιά της «βαθιάς νύχτας» θα λειτουργούσαν σήμερα. Ο έλεγχος των πόθεν έσχες των αστυνομικών πρέπει να είναι συστηματικός. 

 

Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο άνδρες που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα. Στη Κολομβία, την οποία αιματοκύλισαν για χρόνια τα καρτέλ των ναρκωτικών απαγορεύεται πλέον αυστηρά στις  μοτοσικλέτες ο συνεπιβάτης να είναι άνδρας. Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην φτάσουμε ως εκεί.