Η κινητοποίηση πολιτών της Μυτιλήνης για τους πρόσφυγες που κατασκήνωσαν στην πλατεία τους θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη. Το νησί τους βρίσκεται για χρόνια στη πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής κρίσης. Με την αλληλεγγύη και το πνεύμα ανθρωπισμού που έδειξαν, η Λέσβος και τα άλλα ακριτικά νησιά, άλλαξαν την εικόνα της χώρας και προάσπισαν τις ευρωπαϊκές αξίες, που άλλα κράτη-μέλη βάναυσα παραβιάζουν.

Ads

Δεν μπορεί όμως μια χούφτα νησιά να αντέχουν για πάντα τις προσφυγικές ροές, που αυξάνονται ξανά τους τους τελευταίους μήνες, πληρώνοντας τις αμαρτίες άλλων. Και μπορεί η ΕΕ να έχει παταγωδώς αποτύχει στην υλοποίηση των αποφάσεων που η ίδια έχει, πάρει αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε, με δεδομένη την ευρωπαϊκή αδιαφορία, να είχε πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει το κακό που έρχεται.

Κακώς οι πολέμιοι του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα του καταλογίζουν ευθύνες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Πρόκειται άλλωστε για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και για μια πανευρωπαϊκή πραγματικότητα, που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες του όποιου υπουργού.

Όμως ο κ. Μουζάλας, και συνολικά η ελληνική κυβέρνηση, έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα έπρεπε να είχαν διαπραγματευθεί ξανά την δυνατότητα να μεταφέρονται οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα χωρίς να χάνουν το δικαίωμα μετεγκατάστασης ή τουλάχιστον να έχουν βελτιώσει τις συνθήκες και τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής στα ακριτικά νησιά. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο του δεν στελέχωσε ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έδωσε στους δημάρχους υποσχέσεις που δεν υλοποίησε με αποτέλεσμα να στρέφονται προσωπικά εναντίον του.

Ads

Και οι πρόσφυγες που δεν θέλουν να μένουν στη κόλαση που λέγεται Μόρια και οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο. Όσο για την κυβέρνηση, πρέπει και την ύστατη ώρα να πάρει ριζικά και αποφασιστικά μέτρα, πριν η ακροδεξιά ξαναμπεί για τα καλά στα παιχνίδι και οι εξελίξεις βγουν- αν δεν έχουν ήδη βγει- εκτός ελέγχου.