Η επιστολή μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά στο Γιάννη Αγγελάκα, που στάλθηκε στον γνωστό τραγουδοποιό ,μέσω του Tvxs, αποτελεί παράδειγμα για το πως μπορεί κανείς να στρουθοκαμηλίζει με τη βοήθεια.. στίχων.

Ads

Μάταια στην επιστολή τους τα μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν “αρκετά μέσα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης” για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: από την Συννεφούλα του Δ. Σαββοπουλου μέχρι τον Μπαγάσα του Ν. ‘Ασιμου, τραγούδια και γελοιογραφίες κόπηκαν από την διδακτέα ύλη των Θρησκευτικών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας.

Επειδή σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου, θυμόμαστε ότι η παρέμβαση τoυ ιερατείου μεθοδεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν μερίδα του τύπου, όπως το “Πρώτο Θέμα” ασκούσε κριτική στον “θρησκειολογικό αχταρμά”, δηλαδή “το εκπαιδευτικό υλικό για το νέο μάθημα των θρησκευτικών που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης” . Παραθέτοντας μάλιστα την επιστολή του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς που διαμαρτυρόταν γιατί το εκπαιδευτικό υλικό μπορούσε “να κλονίσει ..τις θρησκευτικές  πεποιθήσεις” των μαθητών.

Ο Ν. Φίλης απομακρύνθηκε από το υπουργείο και στη συνέχεια η ιεραρχία κατάφερε να κόψει ότι δεν χωρούσε το στενό μυαλό της, όπως λόγου χάριν τη  Συννεφούλα, λόγω του στίχου “και τριγύρνα με όσους θέλεις κάθε βράδυ”. Μάλιστα σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ-3 (μετά από 45′ λεπτό στο βίντεο) ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης,ο πρόεδρος του αρμόδιου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι “κόπηκαν ορισμένα τραγούδια”, όπως το προαναφερθέν του Σαββόπουλου.

Ads

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών περιέχει μια σειρά καινοτομίες και προτείνει πλούτο ύλης και πολλές εκπαιδευτικές λύσεις σε διάφορα μαθήματα. Αλλά η λογοκρισία υπήρξε και δεν χρειάζεται ούτε  συγκάλυψη, ούτε το ανεκδιήγητο συμπέρασμα της επιστολής προς τον Γ. Αγγελάκα ότι “το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά  θα κριθεί τα επόμενα χρόνια από τους μόνους(γιατί άραγε;-ΣΣ) που έχουν πια δικαίωμα λόγου σε αυτό: τους μαθητές και τους καθηγητές τους”.

Ούτε φυσικά το πρόβλημα ξεπερνιέται κλείνοντας την επιστολή με στίχους του Αγγελάκα. Πολύ σωστά ο τελευταίος ζήτησε, με τη παρέμβαση του στο Τvxs.gr, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποσυρθούν τα τραγούδια του από τη διδακτέα ύλη. Και το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν όσοι πνευματικοί άνθρωποι δεν δέχονται το έργο τους να τίθεται υπό τη κρίση του κάθε αρτηριοσκληρωτικού ιεράρχη.