Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία φέρνει τους σοσιαλδημοκράτες ενισχυμένους αλλά η διαχείριση της εξουσίας για το SPD παραμένει επώδυνη παρότι έχει αφήνει θετικές προοπτικές για τα θέματα της  Ελλάδας. Θύμα της  συμφωνίας υπήρξε ο Μάρτιν Σουλτς που οδηγήθηκε στην έξοδο ενώ η “γκρίνια” είναι έντονη και για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ads

Η τοποθέτηση σοσιαλδημοκρατη στο Υπουργείο Οικονομικών και η προγραμματική συμφωνία για πιο ήπια δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική στη Γερμανία και την Ευρωζώνη είναι θετικά στοιχεία αλλά δεν προδιαθέτουν για συνταρακτικές αλλαγές. Ο νέος Υπουργός Όλαφ Σολτς, από τους υπερασπιστές της “Ατζέντας 2010” του Σρέντερ  δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ακολουθούμενη πολιτική αλλά μπορεί να την εφαρμόσει ορθολογικά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Μέρκελ δεν παραμένει μια πανίσχυρη καγκελάριος που παίρνει τις αποφάσεις και ήδη έμεινε πολύ καιρό στο περιθώριο περιμένοντας τη συμφωνία που επεδίωξε με κάθε κόστος. Όμως η απαλλαγή από τις εμμονές του Σόιμπλε είναι ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

Ο,τι  ήταν να πάθει η Ελλάδα, το έπαθε και πλέον στηρίζεται στα χέρια της με το 2015 να φαντάζει μακρινός εφιάλτης. Όμως, οι συσχετισμοί γενικότερα στην Ευρωζώνη με τον Σολτς  στη Γερμανία, το Σεντένο στο Eurogroup και την ατζέντα Μακρόν στον τραπέζι, είναι ευνοϊκοί για τα ζητήματα που απέμειναν  να επιλύσει η Αθήνα.

Ads

Αν και το κλίμα στους κόλπους του νέου μεγάλου συνασπισμού είναι άσχημο, στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι καλύτερο.