Καθώς οι υποψήφιοι αρχηγοί πολλαπλασιάζονται για ένα ανύπαρκτο κόμμα της κεντροαριστεράς που κανείς δεν συζητά για την πολιτική και ιδεολογική του πλατφόρμα, ορισμένοι κύκλοι προωθούν την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Που σαν από μηχανής θεός θα έλυνε το πρόβλημα ηγεσίας στον πολυδιασπασμένο χώρο.

Ads

Ανήκει όμως ο κ. Βενιζέλος στη κεντροαριστερά; Τα τελευταία χρόνια υποστήριξε και εφάρμοσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενώ σήμερα εμφανίζεται υπέρμαχος της συνεργασίας με τη ΝΔ και της «ταπείνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στην τελευταία πολιτική μάχη για την εξίσωση του ναζισμού με τον κομουνισμό, στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο, όπως ο Δ. Κούρκουλας και η Ε.Καιλή, εξέφρασαν τις πιο ακραίες αντικομουνιστικές θέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την κεντροαριστερά ή το ΠΑΣΟΚ.

Η υποψηφιότητα Βενιζέλου διευκολύνεται από την πλήρη απουσία πολιτικής συζήτησης για το πρόγραμμα του υπό διαμόρφωση κόμματος. Αλλά σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία στρέφεται προς τα αριστερά, μετά τη πικρή εμπειρία από την συγκυβέρνηση με τη δεξιά ή την υιοθέτηση των πολιτικών της.

Ο κ. Βενιζέλος, λόγω των αναμφισβήτητων ρητορικών προσόντων και της πείρας που διαθέτει, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό διεκδικητή ενός κόμματος της κεντροδεξιάς, αν ήταν 20 χρόνια νεότερος στην πολιτική. Αν δηλαδή δεν τον βάρυνε η συμβολή του, ως βασικού υπουργού του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες, στο ναυάγιο της χώρας το 2009. Αρκετές από τις στρεβλώσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως πχ. ο νόμος περί (μη) ευθύνης των υπουργών, έχουν τη δική του σφραγίδα.

Ads

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα κανείς πολιτικός με τόσα χρόνια στη πλάτη δεν παραμένει στη πολιτική, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένος υπήρξε στη θητεία του. Άλλοι διδάσκουν σε Πανεπιστήμια ή γράφουν βιβλία, ορισμένοι καταλαμβάνουν θέσεις σε επιχειρήσεις.

Κανείς όμως δεν διανοείται να αναλάβει να ηγηθεί ενός κόμματος και μάλιστα νέου. Και μόνο η συζήτηση για την υποψηφιότητα Βενιζέλου είναι χαρακτηριστική για το διαφαινόμενο αδιέξοδο μιας κεντροαριστεράς που ούτε πολιτικά συζητά, ούτε θέλει να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις.