Δεν είναι σύνηθες να βρεθεί στο επίκεντρο τοξικών πολιτικών επιθέσεων μια παρουσιάστρια ψυχαγωγικής εκπομπής. Συνέβη στη Ναταλία Γερμανού, επειδή κάλεσε για συνέντευξη τον διασώστη προσφύγων Ι. Αποστολόπουλο, και τα συμπεράσματα που εξάγονται υπερβαίνουν την προσωπική της περίπτωση.

Ads

Η δημοφιλής στιχουργός και παρουσιάστρια έπεσε θύμα δολοφονίας χαρακτήρα, με χυδαίες αναφορές στην προσωπική της ζωή και την εμφάνισή της, με διασυρμό της προσωπικότητάς της και απαξίωση της σταδιοδρομίας της. Πλήρωσε ακριβά το θάρρος και την ευαισθησία της να αγγίξει το θέμα του κατατρεγμού και των βίαιων απωθήσεων των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή Εδέμ διασχίζοντας το Αιγαίο.

Επειδή τα pushbacks είναι το ένοχο μυστικό της κυβέρνησης, επειδή η σχετική συζήτηση είναι απαγορευμένη για τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, επειδή λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός είχε χάσει την ψυχραιμία του απέναντι σε μια ευθεία δημοσιογραφική ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, η δριμύτητα με την οποία “ξεσκίστηκε” στα social media η Ν. Γερμανού ήταν εντυπωσιακή.

Πρωταγωνίστησαν στη βρώμικη δουλειά δεξιά και ακροδεξιά τρολς, ενώ συμμετείχαν στην mainstream επιχείρηση αποδόμησης επώνυμοι σχολιαστές όπως ο αρθρογράφος Σ. Μουμτζής και η πολιτεύτρια της ΝΔ Α. Λατινοπούλου.

Ads

Ο εκνευρισμός που προκάλεσε η Ν. Γερμανού οφείλεται στο γεγονός ότι η εκπομπή της έχει υψηλή τηλεθέαση και η ίδια σημαντική επιρροή, ενώ δεν μπορεί να συκοφαντηθεί για τις προθέσεις της επειδή δεν έχει κομματική στράτευση. Είναι, δηλαδή, και ισχυρή στο λαμπερό κόσμο της ψυχαγωγίας και μακριά από τα κόμματα, επομένως επικίνδυνη ως ανεξέλεγκτη.

Το μήνυμα που έστειλε το σύστημα εξουσίας προς όλους τους influencers που θα μπορούσαν να κινηθούν εκτός κυβερνητικής γραμμής στο δικό τους πεδίο είναι “μην πλησιάζετε” και “μην αγγίζετε”. Αφού δεν τους ελέγχουν, τους θέλουν σιωπηλούς, αφελείς και αδιάφορους.

Δεν τους πειράζει να μιλάει ο Ι. Αποστολόπουλος στον ρ/σ “Κόκκινο”. Τους ενοχλεί βαθύτατα να έχει πρόσβαση σε ΜΜΕ που δεν είναι επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκπομπές που απευθύνονται σε ευρύ κοινό έξω από τους κανόνες της χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Το κύμα συμπαράστασης στην Ναταλία Γερμανού έδειξε πόσο δικαιολογημένη είναι η κυβερνητική αγωνία για τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται ερήμην του Μεγάρου Μαξίμου και πόσο βαριά ήταν η ήττα τους στην προσπάθεια να την κανιβαλίσουν. Ούτε καν μια αμυχή δεν της άφησαν.