«Γιατί ακριβώς εγκαλούμαι;», αναρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά το θόρυβο που προκλήθηκε όταν ανασύρθηκαν παλιές της αναρτήσεις με κριτικά σχόλια, συχνά οπαδικού ύφους, για στελέχη της ΝΔ, τα οποία υπερασπίζεται σήμερα.

Ads

Σε πρώτη ανάγνωση, δεν θα έπρεπε να εγκαλείται. Γιατί προηγήθηκαν πολλοί πριν από την ίδια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι έλεγαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης για τη ΝΔ όταν ήταν στον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. ΄Η τι έλεγαν ο Αντώνης Σαμαράς για την Ντόρα Μπακογιάννη και το αντίστροφο πριν συνυπάρξουν ήσυχα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Εχουν συμβεί τέτοιες μεταμορφώσεις αρκετές φορές και σε άλλα κόμματα. Στελέχη μετακινούνται από εδώ εκεί και αλλάζουν άποψη για να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες και στις νέες συνθήκες. Μάλιστα συχνά γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως για να αποδείξουν πόσο έχουν προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Αλλά η περίπτωση της Αριστοτελίας Πελώνη είναι ιδιαίτερη. Γιατί δεν είναι ένα απλό στέλεχος. Είναι η εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η φωνή και η συνείδησή της. Και καλείται να εκφράσει όλη την παράταξη, ακόμη και αυτούς που «έκραζε» στο παρελθόν από τα social media. 

Ads

Ενας κυβερνητικός εκπρόσωπος για να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστος πρέπει να δείχνει σχετική συνέπεια ανάμεσα σε αυτά που λέει και σε αυτά που πιστεύει. Τα κατά συνθήκη ψεύδη και η προπαγάνδα είναι μέσα στο παιχνίδι αλλά όχι και η πλήρης μεταμφίεση του υποκειμένου.

Το πέρασμά της Αρ. Πελώνη από τη δημοσιογραφία στην πολιτική έγινε πολύ γρήγορα. Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΝΔ για την «Καθημερινή» και χωρίς ούτε ένα μικρό προσχηματικό διάλειμμα εντάχθηκε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαν να μην την πείραζε που θα φαινόταν στην πράξη ότι ήταν στρατευμένη δημοσιογράφος αφού ο πολιτικός αρχηγός για τον οποίο έγραφε χθες έγινε αύριο προϊστάμενός της.

Αλλωστε, όπως φαίνεται και από το αρχείο των αναρτήσεών της, η ίδια δεν είναι Νεοδημοκράτισσα, είναι μητσοτακική, όπως αντιλαμβάνονται τον όρο διάφοροι κεντρώοι που γοητεύτηκαν από τον πρωθυπουργό στο όνομα του αντιΣΥΡΙΖΑ αγώνα. Και εντάχθηκε στη ΝΔ όπως θα εντασσόταν ένας επαγγελματίας σε μια εταιρεία.

Οι αρχές, οι αξίες, η ιδεολογία, το όραμα, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά. Το μέσο και ο σκοπός είναι η εξουσία. Αυτή συνεγείρει και αυτή καθορίζει τους κανόνες.

Η Αρ. Πελώνη θα πει ο,τιδήποτε χρειαστεί για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και για να διαφημίσει το έργο του εργοδότη της. Χωρίς αναστολές, χωρίς μέτρο και χωρίς καμία σύνδεση του μέσα με το έξω. Δεν χρειάζεται να πιστεύει η ίδια στο επιχείρημά της. Το πουλάει, δεν το εσωτερικεύει.

Είναι επαγγελματίας της εξουσίας. Ούτε δεξιά ούτε κεντροαριστερή ούτε φιλελεύθερη. Ανθρωπος του αφεντικού. Χωρίς δική της άποψη. Τις απόψεις της τις άφησε στο twitter όταν έκανε πλάκα με τους πολύ δεξιούς της ΝΔ και τον Χρυσοχοϊδη.

Γι αυτό εγκαλείται η Αρ. Πελώνη.