Η επίσκεψη Μακρόν που ξεκινά σήμερα στην Ελλάδα, γίνεται δεκτή με ικανοποίηση ως δείγμα αναγνώρισης της προόδου στην ελληνική οικονομία και αποκατάστασης της εικόνας της χώρας. Αλλά υπάρχουν και άλλες επιδιώξεις, γεωπολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα. 

Ads

Η Γαλλία θεωρεί ότι η αγορά του λιμανιού του Πειραιά και η γενικότερη διείσδυση της Κίνας, που ανησυχεί και τις ΗΠΑ, αποτελεί ευρωπαϊκή αποτυχία. Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από ισχυρούς επιχειρηματίες γιατί πιστεύει ότι η χώρα του, αντίθετα με τη Γερμανία, δεν εκμεταλλεύθηκε επαρκώς τις ευκαιρίες από τις φτηνές ιδιωτικοποιήσεις που προσφέρει η σημερινή, αδυνατισμένη ελληνική οικονομία.

Αντίθετα,  μεγάλες γαλλικές εταιρείες (Société générale, Crédit agricole, Carrefour) εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης αδυνατίζοντας τη γαλλική παρουσία. Η σημερινή Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης για την ύπαρξη και την εκμετάλλευση, από εταιρείες της όπως η Total, του δυναμικού της Μεσογείου σε υδρογονάνθρακες.

Το γεγονός ότι ο Μακρόν επέλεξε τη Πνύκα για την ομιλία του, υπογραμμίζει ασφαλώς τη πρόθεση του να μιλήσει για την επανεκκίνηση της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη χώρα που επλήγη περισσότερο από τη κρίση. Υπολογίζει ότι η παρουσία του θα ενισχύσει την εικόνα του ως διεθνούς ηγέτη και θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη μέσα στη Γαλλία, όπου η δημοτικότητα του βρίσκεται ήδη σε μεγάλη πτώση. 

Ads

Όπως παρά τις θερμές δηλώσεις του ίδιου αλλά και των προκατόχων του υπέρ της Ελλάδας, ούτε πριν ούτε τώρα μπορεί η Γαλλία να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ΕΕ. Δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να δώσει τον τόνο στο γαλλογερμανικό άξονα ή να αμφισβητήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβάλλει το Βερολίνο. Αυτή τη πολιτική υπηρετεί άλλωστε  στο εσωτερικό της χώρας του, με τις αλλαγές που επιχειρεί στην εργατική νομοθεσία.

Για την Ελλάδα κυριαρχεί το αίτημα της ελάφρυνσης τους χρέους, που αργά ή γρήγορα θα τεθεί. Όμως αν η διαπραγμάτευση με το Βερολίνο ή το ΔΝΤ «στραβώσει» ή φτάσει στα άκρα, κανείς δεν εγγυάται ότι θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις Ο Μακρόν είναι ένας καλοδεχούμενος φίλος για τα εύκολα, αλλά θα πρέπει να το αποδείξει τη φιλία του αν έρθουν και  τα δύσκολα.