Η κυβέρνηση δεν κρατιέται. Προκειμένου να κλιμακώσει την αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα άρχισε να θυμίζει τα capital controls για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ πριν φτάσει η επέτειος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Ads

Το γιορτάζει από την προκήρυξη μέχρι την πραγματοποίηση του για να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο η συκοφάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπαίτιας για το κλείσιμο των τραπεζών που αποφάσισε η ΕΚΤ για εμφανέστατα πολιτικούς λόγους.

Ακόμη και αν είχε κανείς αμφιβολία για τους λόγους για τους οποίους έκλεισε τότε η στρόφιγγα της ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει πια – όχι μετά την πανδημία με την οποία αποδείχτηκε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, όταν το αποφασίσει, μπορεί να τυπώνει όσα ευρώ χρειάζονται για να στηριχθούν οι χώρες που δοκιμάζονται οικονομικά.

Από την ανάκληση της περιόδου εκείνης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, απουσιάζει κάτι ουσιώδες: Η πίεση που ασκήθηκε από το σύστημα στους πολίτες για να ψηφίσουν ΝΑΙ με ανελέητη καταστροφολογία για τις δυνητικές επιπτώσεις του ΟΧΙ και με δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ads

Όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα και ο θρίαμβος του ΟΧΙ, ολόκληρο το σύστημα που κατασκεύαζε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα ξέχασε όσα προηγήθηκαν και συνέχισε σαν να μην διαψεύστηκε, να μην εκτέθηκε, να μην αποκαλύφθηκε.

Και τώρα επαναλαμβάνεται κάτι ανάλογο. Οι ίδιοι άνθρωποι που έδιναν τη μάχη του ΝΑΙ και προέβλεπαν οριακή διαφορά στην κάλπη, διαστρέφουν την ιστορία εμφανίζοντας τα capital controls σαν έργο ΣΥΡΙΖΑ και εκφοβίζοντας τους πολίτες ότι τυχόν επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία θα φέρει τέτοια και άλλα δεινά.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι δεν μένουν πια πολλοί που μπορεί να φοβηθούν το σκιάχτρο που της δείχνουν περισσότερο από την τιμή της βενζίνης, το λογαριασμό του ρεύματος, τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το κόστος του φροντιστηρίου, το ενοίκιο, τη δόση του δανείου…