Στον ίδιο τόνο του κομματικού και υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου που επιφυλάσσει για την κυβέρνηση και το κράτος, κινείται ο πρωθυπουργός, με βάση τις επιλογές του, και για την ΕΡΤ. Μάλιστα, δεν πρόκειται απλώς για ένα φορέα του Δημοσίου που πρέπει να στελεχώσει, αλλά για μια υπόθεση που αφορά στην πολυφωνία και έχει φορτιστεί ιδιαίτερα από το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά και τον πόλεμο της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Ads

Η ΕΡΤ έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής για έλλειψη αντικειμενικότητας, όμως η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν επιχειρεί απλώς να ελέγξει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αλλά να τον μετατρέψει απροκάλυπτα σε κομματικό παράρτημα, στο βαθμό που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Η επιλογή του Κ. Ζούλα, του ανθρώπου που ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου, χωρίς καν μια τυπική προκήρυξη, δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη πιο κραυγαλέο, ότι πρώτα ανακοινώθηκαν τα ονόματα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος!   Είχε προηγηθεί η κυνική και ρεβανσιστική απαίτησή του την επομένη των εκλογών να τοποθετηθούν επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα οι «εκλεκτοί» του Μαξίμου,  επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που προκαλεί πόλωση, σε μια θέση που απαιτεί συγκλίσεις

Παρότι παραμένουν ακόμη κρυφές οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τη φημολογούμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση της ΕΡΤ, ήδη οι συχνότητές της έχουν ενταχθεί στο σκληρό επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και «σημαδεύουν» την τράπουλα, όχι μόνο στον έλεγχο της ειδησεογραφίας, αλλά και στις αποφάσεις που πιθανώς σχετίζονται με επιχειρηματίες που έχουν ανοιχτά στηρίξει τη ΝΔ, όπως φάνηκε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο ποδόσφαιρο.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα που συνάγεται, ειδικά αν μελετήσει την υποδοχή της επιλογής Ζούλα από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Δεν πρόκειται απλώς για μια επιλογή κομματικής χειραγώγησης αλλά για ένα τοποτηρητή του ίδιου του πρωθυπουργού. Έχοντας ήδη μεταφέρει την αρμοδιότητα του ελέγχου της ΕΡΤ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεκτείνει το ανασφαλές προσωποκεντρικό μοντέλο του και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο Κ. Ζούλας δεν βρίσκεται στη θέση αυτή για να στηρίξει γενικώς και αορίστως την κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως για να ελέγχεται η ΕΡΤ προσωπικά από τον Πρωθυπουργό και το γραφείο του. 

Ads

Ότι η ΝΔ δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επικοινωνία από όση στην ίδια την πολιτική είναι ήδη γνωστό. Αλλά ότι σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο πρωθυπουργός θα ελέγχει προσωπικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δείχνει την ποιότητα της αυταρχικής διακυβέρνησης που έχει ξεικινήσει.