Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έχουν προεκλογικό άρωμα και συμβολική σημασία αλλά αναδεικνύουν την υποκρισία της Ευρώπης για το προσφυγικό και την επιλεκτική εφαρμογή των Συνθηκών.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα, η συνθήκη του Δουβλίνου θα εφαρμοστεί για την επανεισδοχή μόνο μερικών δεκάδων προσφύγων στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης εισόδου. Ο Υπουργός δέχεται αρκετά πυρά για τη διαχείριση του προσφυγικού, στην περίπτωση αυτή όμως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες.
 
Η  Γερμανική Κυβέρνηση χρειάζεται ένα προεκλογικό τέχνασμα ενώ για την ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών για ένα ζήτημα ασήμαντο αριθμητικά, σε σύγκριση με τον αριθμό των εγκλωβισμένων αλλά και αυτών, περίπου 100 την ημέρα, που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. 
 
Την ίδια στιγμή καμία κύρωση δεν επιβάλλεται στις χώρες που χτίζουν τείχη για να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου και παραβιάζουν με κυνικό τρόπο τις συμφωνίες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Κατά κύριο λόγο σήμερα η Ιταλία, αλλά επίσης η Ελλάδα και σε λίγο η Ισπανία – όπου αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων – έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Κι αν κάποιοι καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους στο Βορρά, τους στέλνουν πίσω στην Ελλάδα.