Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν αλλά ήταν η ΝΔ αυτή που κατάφερε να ενισχύσει το μήνυμα, με τη σπασμωδική της αντίδραση.

Ads

Το 24ωρο του Γιούνκερ στην Ελλάδα εκτός από φιλελληνικές φιλοφρονήσεις άφησε θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία αλλά και ειδήσεις που δεν φωτίστηκαν αρκετά.

Η Ελλάδα, εκτός από πρώτη στην υποδοχή κονδυλίων ΕΣΠΑ,  είναι σταθερά πρώτη στην  Ε.Ε. σε απορρόφηση από το «πακέτο Γιούνκερ» με 2,1 δις μόνο φέτος. Συνολικά 8 δις επενδύσεων εισέρρευσαν το 2017 και άλλα 7 δις έχουν ήδη «κλειδώσει» για την τρέχουσα χρονιά, ποσά που κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία.

Είναι στοιχείο που επεσήμανε o ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί εκφράζεται θετικά και μιλά για «καθαρή έξοδο», προκαλώντας εκνευρισμό στη ΝΔ, όπως απέδειξε η ακύρωση της ομιλίας Γιούνκερ στο ίδρυμα Κ. Καραμανλής.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τα στερεότυπα, η χώρα μετά από χρόνια είναι αξιόπιστος συνομιλητής ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή  παραμένουν δύσκολες αλλά κινούνται σε ορθολογικές λύσεις.

Δεν είναι περίεργο που στην ατζέντα του Γιούνκερ και της Ε.Ε. κυριαρχούν πλέον οι έννοιες: «καθαρή έξοδος», «υπεραπόδοση στόχων», «πρωτιά σε απορροφήσεις», «ελάφρυνση χρέους», «ρήτρα ανάπτυξης», «λιγότερη λιτότητα». Όλα όσα δηλαδή οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, στο αφήγημά τους, τα παρουσίαζαν ως αδύνατο να συμβούν…