Θα μπορούσε να είναι εκτίμηση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis αλλά είναι η άποψη του ​Κ. Φρουζή, ο οποίος στον ετήσιο απολογισμό της εταιρείας για το 2014 σημείωνε ότι “παραμένει η Novartis η αγαπημένη εταιρεία της ελληνικής κυβέρνησης”, στον απολογισμό του 2014 της πολυσυζητημένης φαρμακευτικής εταιρίας​.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαπλοκή ήταν τέτοια ώστε ο Αντιπρόεδρος της Novartis υποδείκνυε στα σημειώματά του, λεπτομερώς, τις νομοθετικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούσαν την εταιρία και ο Άδωνις ​Γεωργιάδης ​τις υπέγραφε. Ο οικονομικός παράγοντας υπαγόρευε και ο Υπουργός νομοθετούσε!

Εντύπωση προκαλεί ο συστηματικός τρόπος παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών από την Novartis ώστε να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και κυρίως επιδιώκοντας η υπόθεσή της να μην εξελιχθεί σε μια νεα Siemens.

Από τις αρχές του 2017, ο Άδωνις είναι πια για τη Novartis “τοξικός”, αναγνωρίζεται ως βασικός εμπλεκόμενος στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο και απαγορεύονται οι επαφές μαζί του. Η ίδια η Novartis αποδόμησε τους ισχυρισμούς περί “κουκουλοφόρων” και “σκευωρίας” που στήθηκε τους τελευταίους μήνες. 

Ads

Ο Φρουζής στα γραπτά του επιβεβαιώνει επίσημα τις προνομιακές σχέσεις της εταιρίας με την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και οι νέες αποκαλύψεις τεκμηριώνουν την πλέον χαρακτηριστική σύνδεση ιδιωτικών συμφερόντων με το πολιτικό κατεστημένο.