Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται παρά το lockdown, έκανε μια πομπώδη επετειακή αναφορά στη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που μπλέξαμε σ αυτή τη φοβερή υγειονομική περιπέτεια.

Ads

Ο ίδιος ζει το μύθο του έναν χρόνο τώρα. Τη μια ανακοινώνει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού πριν καν φτάσει στη χώρα το πρώτο εμβόλιο. Την άλλη ανακοινώνει το lockdown πριν συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Και στο μεταξύ κλαίει on camera για τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που δεν τους έχει εξασφαλίσει καμία οικονομική στήριξη και δεν έχει ανταποκριθεί σε κανένα από τα αιτήματά τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη ελλείψεων σε βασικές υποδομές.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει υψηλή δημοτικότητα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και οι μυημένοι στα νεοδημοκρατικά μυστήρια λένε πως είναι ο βασικός “δελφίνος” μαζί με τον Νίκο Δένδια. Σίγουρα, δουλεύει σκληρά για την τόνωση του προφίλ του αξιοποιώντας και την life style τεχνογνωσία στην οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλοι φιλόδοξοι συνάδελφοί του.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι μέχρι και χαριτωμένα αν δεν επρόκειτο για τον υπουργό Υγείας που διαχειρίζεται μια ιστορική υγειονομική κρίση. Χάρη στον θηριώδη προαπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης καλύπτεται πίσω από την εικόνα ότι: «τα πάμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «ο εμβολιασμός θα φέρει τη λύση στο ορατό μέλλον και πάντως πριν από το καλοκαίρι».

Ads

Αποκρύπτεται συστηματικά ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο  στη Μακεδονία χάθηκαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ζωές, που θα μπορούσαν να σωθούν. Ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έφυγαν μέσα σε άθλιες συνθήκες, σε  θαλάμους χωρίς τουαλέτες και χωρίς νοσοκόμες για να τους φροντίσουν και να τους δώσουν το φαγητό τους. Ότι στην Αττική υπάρχουν πλέον ελάχιστες ΜΕΘ πριν ακόμη ξεκινήσει το τρίτο κύμα και κορυφωθεί η κρίση, τη στιγμή που το υπουργείο και η κυβέρνηση προπαγάνδιζαν ότι οι ΜΕΘ έχουν φτάσει τις 1300 και το σύστημα έχει πλήρως οχυρωθεί.

Τι φταίει, σήμερα, που παρά την αυστηροποίηση των περιορισμών η δυναμική της πανδημίας είναι τόσο αρνητική; Η κακοκαιρία και οι πορείες. Αυτό είπε πάνω-κάτω. Η εξήγηση που έδωσε ήταν τόσο απλοϊκή και τόσο ελάχιστα πειστική. Για τους ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς εκτός σειράς που πληθαίνουν («γαλάζιος» δημοσιογράφος στην Κέρκυρα, «άριστοι» στο Βόλο, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου στη Χάλκη και ποιος ξέρει πόσοι τις μέρες του χιονιά στην Αττική) δεν ρωτήθηκε και δεν χρειάστηκε να απαντήσει. «Προσποίηση» που λένε και στο μπάσκετ στο οποίο είχε καλύτερες επιδόσεις.