Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για στόχους «οπλισμένους και κλειδωμένους», απειλώντας με επίθεση την Βόρεια Κορέα, μεταχειρίζεται μια φράση του Τζον Γουέιν από τις καουμπόικες b-movies της δεκαετίας του ’50. 

Ads

Οι ταινίες με τους καουμπόηδες και τους Ινδιάνους έχουν επηρεάσει βαθιά τη σύγχρονη αμερικανική κουλτούρα, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σινεμά. Αλλά με τον πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, που απειλεί άλλοτε με πυρηνικό πόλεμο την Κορέα και άλλοτε με εισβολή τη Βενεζουέλα. 

Λες και δεν έφταναν οι πόλεμοι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη, στις οποίες έχει εμπλακεί ο αμερικανικός στρατός. Με ευθύνη προηγούμενων προέδρων – καουμπόηδων, όπως ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος. 

Ίδιο σκηνικό και στο εσωτερικό μέτωπο, από τη προσπάθεια του Τραμπ να διαλύσει το σύστημα υγείας του Ομπάμα μέχρι την έμμεση κάλυψη που παρείχε προχθές στις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και την Κου Κλουξ Κλαν για τα επεισόδια στη Σάρλοτβιλ. Υποστηρίζοντας τη «λευκή φυλή» ο Αμερικανός πρόεδρος αποδομεί το ίδιο το «αμερικανικό όνειρο», που χτίστηκε πάνω στην αντίληψη ότι η χώρα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα διαφορετικά φυλετικά και πολιτισμικά στοιχεία που την αποτελούν. 

Ads

Μέσα σε λίγους μήνες, οι ΗΠΑ πάνε να γίνουν ο βασικότερος παράγοντας αποσταθεροποίησης για τον πλανήτη, καθώς οι  πολεμικές ιαχές έχουν αντικαταστήσει τη διπλωματία. Σε  παρέμβαση του, ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ που έχει επισκεφθεί επανειλημμένως τη Πιονγιάνγκ για να διαπραγματευθεί  με τους Βορειοκορεάτες, τόνισε ακριβώς ότι, πέρα από τη ρητορική, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επιζητεί μια συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ. Αλλά πως να έχει αποτελέσματα η διπλωματία όταν, διαλύοντας όλο το αμερικανικό σύστημα και το υπουργείο Εξωτερικών, ο Τραμπ δεν έχει ακόμη διορίσει πρεσβευτή στη νότιο Κορέα;

Τόσο ο Κάρτερ όσο και όλοι σχεδόν οι ειδικοί για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων βεβαιώνουν ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, όσο αποκρουστικό και βίαιο και αν είναι, θέλει την επιβίωση του και ούτε αυτοκτονικές τάσεις έχει ούτε διοικείται από τρελούς. 

Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Αμερικανό πρόεδρο; Τον Φεβρουάριο μια ομάδα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών έγραψε στους New York Times ότι η σοβαρή συναισθηματική αστάθεια που εκφράζεται στις ομιλίες και τις πράξεις του κ. Trump τον καθιστά ανίκανο να υπηρετήσει με ασφάλεια ως πρόεδρος. Τον Απρίλιο, μια άλλη ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας είπαν σε μια διάσκεψη στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου Yale ότι ο Trump είναι «παρανοϊκός» και «παραληρηματικός» και αναφέρθηκαν στην «επικίνδυνη ψυχική ασθένεια» του προέδρου.