Οταν το tvxs αποκάλυψε ότι γίνονται VIP εμβολιασμοί με παραβίαση της σειράς προτεραιότητας, κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας δεν αντέδρασε.

Ads

Παρόλο που το ρεπορτάζ αναφερόταν σε συγκεκριμένες καταγγελίες γιατρών και περιέγραφε αναλυτικά τη διαδικασία της παράκαμψης, οι σοκαριστικές αυτές πληροφορίες χάθηκαν στη σιωπή της συγκάλυψης.

Οι ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις συνεχίστηκαν και φτάσαμε στην πρώτη επίσημη επιβεβαίωση χαριστικού εμβολιασμού. Συνέβη στο κέντρο υγείας Κέρκυρας, ο ευνοημένος είναι μεγαλοδημοσιογράφος φίλος της κυβέρνησης, ήδη υπήρξε καρατόμηση του υπευθύνου και διενεργείται ΕΔΕ.

Δόθηκε και εξήγηση από τους αρμόδιους: Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός έγινε για να μη χαθεί μια δόση αφού δεν έβρισκαν άλλον από τους «θεσμικούς» που θα μπορούσε να προσέλθει.

Ads

Το συμπέρασμα είναι ότι το όργιο που ξεκίνησε με τους κατ εξαίρεση εμβολιασμούς κυβερνητικών αξιωματούχων και σταμάτησε μετά την κατακραυγή δεν ήταν ατύχημα ούτε λάθος.

Ηταν μια συνειδητή συμπεριφορά, ενδεικτική της νοοτροπίας του συστήματος Μητσοτάκη για προστασία των ελίτ, αδιαφορία για τους «κάτω», παραβίαση των κανόνων ισονομίας και ισοπολιτείας, πελατειασμό και ευνοιοκρατία.

Αλλωστε, χαρούμενη selfie με το μανίκι σηκωμένο δεν είχε βγάλει μόνο ο Στ. Πέτσας αλλά και ο κεντροαριστερός Κ. Πιερρακάκης. Γιατί είναι συνεκτικό στοιχείο της εξουσίας τους αυτό, ο ελιτισμός και η εσωτερικευμένη αίσθηση απόστασης από τους πολλούς.

Τα πράγματα είναι απλά: Στην αντίληψη της κυβέρνησης, μερικοί είναι πιο ίσοι. Οι φίλοι της κυβέρνησης έχουν ειδικά προνόμια και ασυλία. Καλό είναι αυτό να μη φαίνεται γιατί θυμώνει ο λαός αλλά, αν γίνει η στραβή, δεν χάλασε ο κόσμος, κάποιος χαμηλόβαθμος θα πληρώσει το μάρμαρο και η απόλαυση της εξουσίας θα συνεχιστεί.

Αν πραγματικά είχαν έγνια να μην χάνονται δόσεις, δεν θα επέλεγαν τον στρατό και την αστυνομία  ως «δεξαμενές» για τέτοιες περιπτώσεις. Επέλεξαν αυτούς τους χώρους γιατί θεωρούν πως εκεί βρίσκεται εκλογικό τους κοινό.

Αν νοιάζονταν για το δημόσιο συμφέρον, θα είχαν καταρτίσει λίστα με όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, κατά σειρά βαρύτητας του υποκείμενου νοσήματός τους. Και θα καλούνταν αυτοί να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα από τις περισσευούμενες δόσεις.

Το επιχείρημα της “ετοιμότητας” που επικαλέστηκαν για να δικαιολογήσουν την καταφυγή στο στρατό και την αστυνομία είναι φαιδρό. Κάποιος που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι σε διαρκή ετοιμότητα αν πρόκειται να βοηθήσει τον εαυτό του.

Ποιος ξέρει πόσοι μεγαλόσχημοι φίλοι της κυβέρνησης έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στα κρυφά και πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη σειρά τους.

Καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί και άλλοι συμπολίτες μας με χρόνιες και βαριές ασθένειες δεν ξέρουν καν πότε περίπου θα εμβολιαστούν ούτε με ποιο εμβόλιο. Οι γιατροί τους δεν έχουν καμία ενημέρωση για να τους μεταφέρουν και οι ίδιοι απλώς περιμένουν αγωνιώντας.

Οι ρουσφετολογικοί εμβολιασμοί δεν είναι απλώς προκλητικοί και άδικοι για το κοινωνικό σύνολο, είναι και βίαιοι για τους ευπαθείς συνανθρώπους μας. Και αυτή είναι η πιο σκοτεινή όψη μιας εξουσίας γεμάτης κυνισμό και αναλγησία.