Το 2014, ο πρώην διευθυντής της Monde Diplomatique, Ιγνάτιο Ραμονέ, συνάντησε και συνομίλησε με τον Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, σε μια συνέντευξη που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του για την «Αυτοκρατορία της Επιτήρησης».

Ads

Στη συνέντευξη, ο ιδρυτής των Wikileaks εξηγεί τα κίνητρα που οδήγησαν στη δημιουργία της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας του: η ανάγκη ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, σε μια εποχή που εμποδίζεται ποικιλοτρόπως η δημοσιογραφική έρευνα και καταδιώκονται ανηλεώς οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από κυβερνήσεις και εταιρείες. 

Οι αποκαλύψεις των Wikileaks προκάλεσαν την οργή των ΗΠΑ, που τον είχαν ανακηρύξει σε καταζητούμενο Νο1 στον κόσμο, πριν πάρει τα πρωτεία ο Εντουαρντ Σνόουντεν, o whistleblower που αποκάλυψε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας παρακολουθεί όλο τον πλανήτη. 

Πρόσφατα η σουηδική Δικαιοσύνη έκλεισε τον φάκελο Ασάνζ, ο οποίος βασικά κατηγορείτο για βιασμό επειδή δεν είχε χρησιμοποιήσει προφυλακτικό σε ερωτική επαφή με Σουηδέζα, που τον φιλοξενούσε σπίτι της. Η κατηγορία ήταν αστεία, αλλά ο Ασάνζ και οι συνεργάτες του φοβήθηκαν ότι, αν παρουσιαζόταν στη Στοκχόλμη για να καταθέσει, η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητούσε από τις σουηδικές αρχές  την έκδοση του. 

Ads

Όμως, μετά από 5 χρόνια εγκλεισμού, η Οδύσσεια του Ασανζ δεν έχει τέλος. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί  ένταλμα για τη σύλληψη του επειδή δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα κανονικά τιμωρείται με πρόστιμο, αλλά από την στιγμή που υπάρχει ένταλμα θα συλληφθεί. Και κατόπιν η αμερικανική κυβέρνηση θα ζητήσει πιθανότατα την έκδοση του. 

Όλα αυτά επειδή τα wikileaks αποκάλυψαν δεκάδες υποθέσεις, όπως τα εγκλήματα πολέμου Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. 

Όπως έλεγε ο ίδιος ο Ασάνζ, στη συνέντευξη του 2014, «καμιά καλή πράξη δεν περνά ατιμώρητη στην εποχή της επιτήρησης, ειδικά όταν αυτή αφορά στην ενημέρωση και την κατάκτηση της γνώσης από τους πολίτες». 

Η  «Αυτοκρατορία της Επιτήρησης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.