Είναι πραγματικά απερίγραπτο. Πετούν έξω από το σπίτι της μια χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο, την Ιωάννα Κολοβού, για χρέη 15.000 ευρώ σε τραπεζικές κάρτες. Χάρη στο κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε δόθηκε αναστολή μέχρι το τέλος του μήνα αλλά λύση επί της ουσίας δεν έχει βρεθεί.

Ads

Αυτά συμβαίνουν με ευθύνη μιας κυβέρνησης που το υπουργικό της συμβούλιο χρωστά συνολικά 11,4 εκατομμύρια ευρώ.

Για την αξία της καταγραφής: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης χρωστά πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά χρωστούν 38 υπουργοί ενώ, άλλωστε, υπερχρεωμένο είναι και το κόμμα τους, η ΝΔ της οποίας την οικονομική εξυγίανση είχε αναγγείλει πομπωδώς ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν ανέλαβε την ηγεσία της.

Αλήθεια, πώς τα βγάζουν πέρα; Πώς αντιμετωπίζουν με το μισθό τους τις θηριώδεις δόσεις που συνεπάγονται τόσο ιλιγγιώδη δάνεια; Και πώς γλιτώνουν την πίεση των τραπεζών; Πώς δεν χτυπάει συνέχεια το τηλέφωνο τους από εκπροσώπους των δανειστών;

Ads

Τα ερωτήματα είναι, ασφαλώς, ρητορικά. Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι πώς είναι δυνατό να μη ντρέπονται για την έξωση σε μια κυρία που τα βγάζει δύσκολα πέρα και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα ληστρικά επιτόκια των καρτών.

Αυτό που δεν έχουν εκτιμήσει σωστά είναι η δυναμική της αλληλεγγύης και της κινητοποίησης για τη στήριξη της χαμηλοσυνταξιούχου που δίνει με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα τον αγώνα της.

Για 15.000 ευρώ την καταστρέφουν. Αστείο ποσό για τους εύπορους της κυβέρνησης που θέλουν συνεχώς περισσότερα και γι αυτό δανείζονται και ξαναδανείζονται επειδή μπορούν.

Η Ιωάννα Κολοβού, ευτυχώς, δεν είναι μόνη. Δίπλα της υπάρχουν πολλοί κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες που θα παλέψουν σκληρά για να την προστατεύσουν.

Αυτά δεν τα «πιάνουν» οι κυλιόμενες μετρήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και γι αυτό έχουν κάνει λάθος υπολογισμό αφήνοντας την Ιωάννα Κολοβού στα νύχια και τα δόντια των κοράκων.