Πολιτική σκοπιμότητα, άγνοια, εργαλειοποίηση βολικών στερεοτύπων; Όλα μαζί; Η νέα επίθεση της ΝΔ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά τη συνεδρίαση για το master plan του Πειραιά σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα για το επιτελείο που διαμορφώνει τις αντιπολιτευτικές θέσεις του κόμματος. 

Ads

Τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, περίπου αυτονόητη, που κηρύσσει και οριοθετεί τον αρχαιολογικό χώρο ακολούθησε η έγκριση του master plan, του Αρχικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και της Μελέτης Διαχείρισης  (master plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με τρόπο που να διασφαλίζει τόσο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και να θωρακίζει ότι τα επόμενα βήματα δεν θα μπορούν να προσβληθούν για τη νομιμότητά τους. Οι οριοθετήσεις των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έπρεπε να προηγηθούν της έγκρισης του σχεδιασμού του ΟΛΠ, διότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα έμπαινε ζήτημα νομιμότητας της γνωμοδότησης, συνεπώς- της υπουργικής απόφασης και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της επένδυσης. Το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των υποχρεωτικών επενδύσεων, αλλά και των προαιρετικών επενδύσεων, ενώ το υπουργείοΠολιτισμού  υπογράμμισε – για πολλοστή φορά – πως με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα της πόλης ούτε εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι. 

Ωστόσο, ακολούθησε μια συντονισμένη επίθεση, με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο της ΝΔ Σ. Ζαχαράκη, που κατηγορεί τους αρχαιολόγους ότι “υπονομεύουν την οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας” για να καταλήξει τελικά πως φταίει η κυβέρνηση γιατί, με βάση αυτή τη λογική, διορίζει τα μέλη του ΚΑΣ και “επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις”. Πρόκειται για επιχειρήματα που μαρτυρούν τόσο άγνοια για το πλαίσιο που διέπει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους με τις επιμέρους ζώνες τους, όσο και αδιαφορία για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας.

Βέβαια, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, τα ίδια πρόσωπα και μερίδα των ΜΜΕ εμφανίζονται να υπερβάλλουν σε αρχαιοπληξία και εθνικιστική δημαγωγία περί των προγόνων. Όμως είναι μια al la carte επίκληση του “αρχαίου μεγαλείου”, που προφανώς απευθύνεται σε αφελείς, καθώς όταν οι αρχαιολογικοί χώρου ενοχλούν τα επιχειρηματικά deal, τότε γίνονται οι κήρυκες της “ανάπτυξης πάνω από όλα”. Το ενδιαφέρον της ΝΔ για τον αρχαίο πολιτισμό έχει εξαντληθεί συχνά σε συλλογή αρχαίων αντικειμένων με αμφιλεγόμενες μεθόδους, διορισμούς σε Μουσεία ή εξαιρέσεις εκτάσεων από την κήρυξη αρχαιολογικών χώρων. Έτσι είναι… έκαστος στο είδος του. Άλλος στις αρχαιότητες, άλλος στις “σκοπιμότητες”. 

Ads