Η παρατεταμέν​α  δεινή οικονομική θέση των Ελλήνων προκαλεί μείωση των γεννήσεων και αύξηση της μετανάστευσης, με τα αποτελέσματα ορατά σήμερα και ακόμη περισσότερο στο μέλλον. 

Ads

Υπολογίζεται ότι από τα 10,8 εκατομμύρια πληθυσμό το 2016 η Ελλάδα θα πέσει στα 9,9 εκατομμύρια ως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου του Βερολίνου.

Εκτός από τη γήρανση του πληθυσμού η Ελλάδα της κρίσης πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια του ενός τρίτου του διαθέσιμου κατά κεφαλήν εισοδήματος​ και τη μετανάστευση. Σε αντίθεση με την Βόρεια Ευρώπη όπου τα νούμερα κινούνται αντίρροπα και μαρτυρούν τις εντεινόμενες οικονομικές αντιθέσεις αλλά και τη δημογραφική διαίρεση μεταξύ Βορρά και Νότου. 

Η Ελλάδα σταδιακά θα έχει τη χειρότερη αναλογία ενεργού πληθυσμού και συνταξιούχων, κάτι που θα μπορούσε να συντρίψει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημοσιονομικά δεδομένα.  Αυτό σημαίνει ότι το δημογραφικό είναι η μεγαλύτερη βόμβα που απειλεί το μέλλον της χώρας και κάνει τις συζητήσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος να φαντάζουν ασήμαντες μπροστά στις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του πληθυσμού και η μετανάστευση για την Ελλάδα.

Ads

Την ώρα που την πολιτική συζήτηση απασχολεί το μετεμφυλιακό τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια, τα δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα φαίνεται να έχουν επιστρέψει σε εκείνη την εποχή αλλά συνεχίζουν να μην ανησυχούν το πολιτικό σύστημα.