Σε μια νέα του συνέντευξη ο υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της Δημοτικής Αστυνομίας και με ιδιώτες αν χρειαστεί. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρόκειται για Δημοτική Αστυνομία αλλά για ιδιωτική βέβαια αλλά γενικότερα η ατζέντα του αφαιρεί την πολιτική από το Δήμο και βάζει την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

Ads

Ο Κώστας Μπακογιάννης ξεχνά ότι ο θείος του Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός ήταν αυτός που διέλυσε ουσιαστικά το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας. Ξεχνά επίσης ότι υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα αποτελεσματικής αξιοποίησης της Δημοτικής Αστυνομίας, όχι μόνο σε μικρούς Δήμους αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρξε εμπλοκή ιδιωτών. Σε άλλες περιστάσεις έχει μιλήσει για την αδήριτη ανάγκη να συμβληθούν ιδιώτες στην καθαριότητα και τα αποριμματοφόρα, θεωρώντας ανίκανη την αυτοδιοίκηση  και τους συνδέσμους της να διαχειριστούν τα απορρίμματα. Ιδιώτες έχει πει ότι χρειάζονται και για την «ασφάλεια», δηλαδή σεκιούριτυ  -μείζονα ατζέντα του ίδιου και της ΝΔ-  ακόμη και για είσοδο ιδιωτών στον ηλεκτροφωτισμό.

Πρόκειται για τη γνωστή νεοφιλελεύθερη εμμονή σχετικά με τη παράδοση κοινωφελών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Οι εργολαβίες είναι μια πρακτική που έχει αποδειχτεί και αποτυχημένη για το κοινωνικό σύνολο και πανάκριβη, με την ασυδοσία των επιχειρηματιών τόσο σε βάρος των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών. Και στο τέλος, αν δεν μπορεί ένας Δήμος να καθαρίσει μια πόλη ή να τη φωτίσει  και πρέπει να το κάνουν ιδιώτες, ποιος ο λόγος να υπάρχουν Δήμοι και Δήμαρχοι;  Θα μπορούσε η κεντρική διοίκηση να συμβάλλεται με ιδιώτες εργολάβους για να διοικούν τους Δήμους. Δεν χρειάζεται αν εκλέγονται δήμαρχοι.