Πράγματι, το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο (highly unsustainable) όπως λέει το ΔΝΤ. Και απαιτείται ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, όπως προτείνει το ΔΝΤ.

Ads

Είναι επίσης αλήθεια ότι το βάρος της προσαρμογής την περίοδο 2010-11 το σήκωσαν οι μισθωτοί χωρίς να μειωθεί μαζί με τα εισοδήματα το κόστος ζωής αφού οι τιμές παραμένουν στα ύψη. Εχει, άλλωστε, δίκιο το Ταμείο όταν αναφέρεται στην διαχρονική παθογένεια των πολιτικών παρεμβάσεων στις φορολογικές αρχές, όταν επισημαίνει την ανάγκη να αρθούν τα capital controls και να διευρυνθεί η φορολογική βάση αφού υπάρχει εκτεταμένη μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή.

Αλλά παρά τη σωστή διάγνωση σε μια σειρά από προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η θεραπεία που εισηγείται το ΔΝΤ είναι θανατηφόρα. Η μείωση των συντάξεων στην οποία επιμένει θα ήταν καταστροφική γιατί θα έφερνε μείωση της κατανάλωσης και κυρίως θα συντελούσε στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής αφού από συντάξεις των ηλικιωμένων συντηρούνται οικογένειες ανέργων.

Η λύση για το ασφαλιστικό δεν είναι οι νέες περικοπές αλλά η αύξηση της απασχόλησης και επομένως των εισφορών. Το ΔΝΤ, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ελληνική ανάκαμψη, θα έπρεπε να προτείνει αναπτυξιακές και όχι υφεσιακές πολιτικές μαζί με την ακόμη βαθύτερη φτωχοποίηση ακόμη περισσότερων.

Ads

Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου είναι η εντελώς λάθος παρέμβαση για την φορολογική δικαιοσύνη αφού μαζί με αυτούς που κρύβουν εισοδήματα θα πληρώσουν και εκείνοι που πραγματικά δεν έχουν. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να γίνει με την πάταξη της φοροδιαφυγής στη ρίζα της, όχι με το να πληρώσουν λίγα αυτοί που κρύβουν πολλά και εμφανίζουν κάποιο μικρό εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Ο πλούσιος ελεύθερος επαγγελματίας, για παράδειγμα, που δηλώνει ψευδώς 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσει φόρο κοντά σε αυτόν του δικαιούχου επιδόματος ανεργίας. Είναι και παράλογο και ανυπόφορο.

Το ΔΝΤ, αντί να προτείνει συνταγές που θα τσακίσουν μια ήδη εξουθενωμένη κοινωνία, καλό θα ήταν να μάθει από τα λάθη του, και να εγκαταλείψει τον νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό των απλουστεύσεων και των εύκολων δήθεν λύσεων που επιδεινώνουν το πρόβλημα. 

* Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας»