Με την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού από το αξίωμά του ολοκληρώθηκε μια παρωδία που ήταν σε εξέλιξη τις τελευταίες 24 ώρες. Η απομάκρυνση του απόστρατου ναυάρχου από την -καινοφανή- θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό είναι η απόλυτη αποτύπωση της τεράστιας αναντιστοιχίας μεταξύ πραγματικότητας και μύθου, που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση. 

Ads

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε μια κρίση ειλικρίνειας, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό το αυτονόητο, πως το Oruc Reis πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει και μετά από πολλές πιέσεις, τελικά να παραιτηθεί. Πλην όμως είναι η μόνη άποψη που αντέχει στη λογική, εφόσον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει τουρκική προκλητικότητα και ζητά διεθνείς κυρώσεις. Πρόκληση υπάρχει, λοιπόν, μόνο αν το τουρκικό σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια και διεξάγει έρευνες. Σε κάθε άλλη περίπτωση πλέει σε διεθνή ύδατα και είναι απολύτως νόμιμο. 

Όμως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενη -μετά από διάφορες εκδοχές και παλινωδίες όπως ο “θόρυβος”- ότι η τουρκική πλευρά προκαλεί αλλά το Oruc Reis δεν “πάτησε” την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να απολογηθεί για την απάθειά της.

Ο Διακόπουλος πλήρωσε την προσήλωσή του στην κοινή λογική και το Διεθνές Δίκαιο, ενδεχομένως και την τιμή ενός ναυάρχου, και βρέθηκε σπίτι του. Δεν ακολούθησε βέβαια το παράδειγμα του Καθηγητή Συνολάκη. Είναι ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών που υποστήριζε το 2018 μετά την τραγωδία στο Μάτι, ότι η περιοχή θα μπορούσε να έχει εκκενωθεί σε 57 λεπτά. (ούτε 55 ούτε 60).

Ads

Η άποψή του και τα μοντέλα του είχαν γίνει “σημαία” της απίστευτης τυμβωρυχίας που ακολούθησε για την τραγωδία η ΝΔ αφού άλλωστε το πόρισμά του προέκυψε μετά από αίτημα του… Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα παρουσιάστηκε σε κομματική συνάθροιση, το Σεπτέμβριο του 2018. Όταν ένα χρόνο μετά η νέα κυβέρνηση του οικογενειακού του φίλου Κυριάκου Μητσοτάκη, τον όρισε Πρόεδρο και μέλος διαφόρων Επιτροπών,  διαπίστωσε τελικά ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο!  Kαι λίγο αργότερα, όταν με το πρώτο χιονάκι κόπηκε η χώρα στα δύο, ο Καθηγητής διαπίστωσε “πρωτόγνωρο φαινόμενο”. Όπως  και μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Εύβοια και τις ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση ο ίδιος Καθηγητής σχολιάζει “Να αντιμετωπίσουμε τα ακραία φαινόμενα χωρίς μικροκομματισμούς”… 

Έτσι κάνουν πολιτική κύριε Διακόπουλε, όπως ο κύριος Συνολάκης. Ούτε η επιστήμη, ούτε η κοινή λογική, ούτε ίσως και η τιμή έχουν καμία αξία μπροστά στα αξιώματα και στη μικροκομματική σπέκουλα. 

Πετάει το Oruc Reis; Πετάει φυσικά!