Στην καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει αναλάβει, σε αντίθεση με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το ρόλο του «κακού μπάτσου». Φαίνεται όμως ότι έχει αρχίσει να μπερδεύει το «ρόλο» με την ευθύνη ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, με αποτέλεσμα να εξοργίζει την κοινή γνώμη με κάποιες προκλητικές τοποθετήσεις.

Ads

Αποκορύφωμα ήταν ο εκνευρισμός του για τους Έλληνες που έχουν εγκαταλειφθεί στην Αγγλία και διαμαρτύρονται: «Οι περισσότεροι από αυτούς θυμήθηκαν την πατρίδα, όταν κλείσανε τα πάντα εκεί», σχολίασε, διαμηνύοντας πως στην Ελλάδα θα επιστρέψουν μόνο όσοι κατά την κυβέρνηση «έχουν σοβαρό λόγο». Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους τους πολίτες. Αν συγκαταλέγεσαι στην οικονομική ελίτ, και από το εξωτερικό επιστρέφεις ελεύθερα, και σε καραντίνα δεν μπαίνεις, και το ταξίδι στο νησί κάνεις παρά τις απαγορεύσεις και μεταφέρεσαι και με αεροδιακομιδή στην Αθήνα μόλις ανεβάσεις πυρετό για τεστ και ιατρική φροντίδα, ενώ οι υπόλοιποι «μένουν σπίτι» αντιμετωπίζοντας τη νόσο χωρίς έλεγχο και βοήθεια. Κάποιοι χάνουν τη μάχη. 

Οι αλαζονικές τοποθετήσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί αυστηρών ελέγχων, μέτρων και ατομικής ευθύνης ήρθαν τελικά σε απόλυτη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες επιβατών που ανέδειξε το tvxs.gr, υπάρχουν τεράστια κενά στα μέτρα προφύλαξης για όσους φτάνουν στα αεροδρόμια, ενώ ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς παρέδωσε μάθημα ανευθυνότητας και παραβίασης των μέτρων που εξαγγέλλει για απαγόρευση συναθροίσεων και συνωστισμού, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος με θέμα την καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης!

Στην Καστοριά, η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού από τον έλεγχο και τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν στην ολιγωρία και την προβληματική διαχείριση. Στη Θράκη οι φοιτητές υποχρεώνονται να διασκορπιστούν στην Ελλάδα από τις εστίες τους ενώ συμφοιτητής τους έχει νοσήσει. Στην ίδια περιοχή, τέθηκαν σε καραντίνα οι εκατοντάδες φοιτητές που επαναπατρίστηκαν από την Τουρκία αλλά όχι οι χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν από την Ευρώπη πριν από δύο εβδομάδες.

Ads

Η  κυβέρνηση, έχει εργαλειοποιήσει την ατομική ευθύνη και χειραγωγεί την ενημέρωση, φιλοτεχνώντας ένα επίπλαστο αφήγημα και  αποθεώνει  συγκεκριμένα πρόσωπα. Προσπαθεί να αποκομίσει το μέγιστο πολιτικό κέρδος από την πανδημία, φιμώνοντας ή στοχοποιώντας κάθε αντίθετη φωνή. Όμως η αλήθεια είναι πως ούτε οι συμπεριφορές του Υφυπουργού βοηθούν, ούτε τα μέτρα έχουν καθολική και οριζόντια εφαρμογή.