Διαχρονικά, η φυγή των νέων και δημιουργικών Ελλήνων στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται με μίζερες και γενικόλογες διαπιστώσεις, οι οποίες και ενισχύθηκαν από τα καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονίων στα χρόνια της κρίσης. 

Ads

Κόντρα στις συνθήκες και στην αντίληψη της ισοπέδωσης υπάρχουν τα παραδείγματα των Ελλήνων που τολμησαν στη χώρα τους, αξιοποιώντας το ταλέντο, τη δουλειά, τις ιδέες και την καινοτομία τους. Αυτοί που εμφανίστηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση της Ευρωβουλής «από το brain drain στο brain gain».

Από τους 20χρονους που αναπτύσσουν λογισμικό για τους μεγαλύτερους οργανισμούς media, τους επιχειρηματίες που κάνoυν branding στα 4 σημεία του οριζοντα μέχρι αυτούς που πλασάρουν με νέα ματιά τα πιο παραδοσιακά μας προϊόντα Από αυτούς που φτιάχνουν μόδα με τα πιο απλά υλικά της φύσης μέχρι τους πρώτους του κόσμου στα μαθηματικά που είναι περιζήτητοι και τους εφευρέτες καινοτόμων ηλεκτρονικών ειδών.

Τα πιο λαμπερά μυαλά της χώρας δεν περίμεναν κάποιον πολιτικάντη να τους διαβάζει βαρετούς λόγους περι επιχειρηματικότητας αλλά βασίστηκαν στις δυνάμεις και τα όνειρά τους, δημιουργώντας τις καλύτερες πρακτικές. Ανατρέποντας τα στερεότυπα που απειλούν να τους απορροφήσουν στη μετριότητα αλλά και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καταπνίγει τη δημιουργικότητα. Που επεφύλαξε μέτριες επιδόσεις ακόμη και για τα καλύτερα μυαλά του κόσμου ενώ τους διεκδικούν τα μεγαλύτερα ιδρύματα του πλανήτη!

Ads

Αν κάτι έχει να προσφέρει το πολιτικό σύστημα, εκτός από ένα σοβαρό παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο, είναι μια σύγχρονη εκπαίδευση, μια χώρα που να ορίζεται από ορθολογισμό και μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Τόσο απλά και τόσο δύσκολα ταυτόχρονα.