Τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα ταυτοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Ads

Από τότε μέχρι σήμερα περισσότερα από  82,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν, επιβεβαιωμένα, μολυνθεί και 1,805,684 έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Συγκλονίστηκε η παγκόσμια οικονομία, χάθηκαν θέσεις εργασίας, άλλαξε σε πολλές περιπτώσεις η μορφή της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, ήρθαν τα πάνω κάτω στον τρόπο ζωής μας, επαναπροσδιορίσαμε το βίωμα του θανάτου και της μοναξιάς, κλυδωνιστήκαμε στη δίνη της απόλυτης αβεβαιότητας, δοκιμάστηκαν οι αντοχές των συστημάτων υγείας, η επιστήμη αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών και κάτι έμεινε ίδιο: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Οι «πάνω» προστατεύονται και υπομένουν ευκολότερα τους περιορισμούς, οι «κάτω»  δεν μπορούν να επιλέξουν συνθήκες εργασίας και κοινωνικών αποστάσεων γιατί προηγείται η μάχη της επιβίωσης και η κάλυψη των βασικών αναγκών είναι αμείλικτη προτεραιότητα.

Ads

Η παγκόσμια ελίτ ένωσε τις δυνάμεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εγιναν τεράστιες επενδύσεις για την παραγωγή εμβολίων και έσπασε κάθε ταμπού σε σχέση με τον κρατικό παρεμβατισμό για τη στήριξη της οικονομίας.

Οι ηγεσίες της ΕΕ, που στη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων αρνούνταν πεισματικά κάθε αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να σωθούν υπερχρεωμένες χώρες και λαοί, τη χρονιά που πέρασε ανακάλυψαν τον Κέυνς και έβαλαν, προσωρινά, στο ράφι τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.

Αυτό που δεν συνέβη είναι μια ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή και αν δεν επιδειχθεί στοιχειώδης σεβασμός στο ζωικό βασίλειο, η επόμενη πανδημία είναι ante portas.

Tίποτα, όμως, δεν γίνεται προς την κατεύθυνση της πρόληψης των συμφορών του μέλλοντος. Οι φρικτές αγορές ζώων στην Ασία εξακολουθούν να λειτουργούν, δάση αποψιλώνονται, το αστικό περιβάλλον εξαπλώνεται βιάζοντας τη φύση, η βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία αναπτύσσεται με καλπασμό και όλα δείχνουν ότι η ανθρώπινη απληστία και καταστροφικότητα είναι πολύ πιο ισχυρή ακόμη και από το ένστικτο αυτοπροστασίας.

Υπνοβατούμε προς την επόμενη πανδημία πριν ακόμη συνέλθουμε από το σοκ της Covid-19 που εξακολουθεί να ταρακουνάει τον πλανήτη.

Αποχαιρετήσαμε το 2020 προετοιμάζοντας την επανάληψή του…