Οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση που εκφράστηκαν και στο συνέδριο ΕΝΠΕ/ΚΕΔΕ  μαρτυρούν την εμμονή στη συντήρηση ενός αποτυχημένου μοντέλου και έλλειψη οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης για τη διαμόρφωση σύγχρονου πλαισίου. Απουσίασε πλήρως από τη συζήτηση ο ίδιος ο δημότης.

Ads

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει αμήχανα τις αλλαγές θέλοντας να διασώσει τις δυνάμεις που διατηρεί, ​σε αναντιστοιχία με το θετικό θεσμικό στίγμα του παρελθόντος. Αντίθετα, καμία αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση δεν έγινε επί ΝΔ εκτός από το αμοραλιστικό 42% για την εκλογή στον πρώτο γύρο, επειδή το 2006 αυτό το νούμερο εξυπηρετούσε τα μικροκομματικά της συμφέροντα. Το ίδιο πνεύμα διέπει τις σημερινές της θέσεις που συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν, με εμμονή για παραχώρηση δομών σε εργολάβους.

Τα παλαιά κόμματα και οι αυτοδιοικητικοί πολεμούν κάθε αλλαγή και αυτό είναι θετική ένδειξη. Στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή του υφιστάμενου πλαισίου που αναπαράγει τον φαύλο παλαιοκομματισμό και τους πελατειακούς μηχανισμούς, αποτρέποντας κάθε δημιουργική δύναμη από τα κοινά. Προσφέρει διαχειριστική λογική και κάκιστες υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς στρατηγικό πλάνο.

Η απλή αναλογική είναι συνεπής προοδευτική μεταρρύθμιση ενώ απαιτούνται ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ΟΤΑ.

Ads

Η κριτική ότι η μεταρρύθμιση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί στην πράξη: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διευρυνθεί αυτοδιοικητικά για να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική δυναμική, θα τους διαψεύσει και θα αλλάξει το τοπίο. Αν μεταχειριστεί το νέο πλαίσιο ως εργαλείο για την ενίσχυση μιας περιχαρακωμένης κομματικής αναφοράς στην αυτοδιοίκηση, θα τους επιβεβαιώσει και θα ηττηθεί πολιτικά.