Μια ακόμη περίπτωση fake news εμφανίστηκε σε χθεσινές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες: υποτίθεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έδωσε τη δυνατότητα σε βουλευτές να διεκδικήσουν εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικά.

Ads

Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Πρόκειται για νόμο του 2008 που αξιοποίησαν πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (μόνο βουλευτές από αυτά τα 2 κόμματα αφορά) ζητώντας αναδρομικά. Οι βουλευτές αυτοί προσέφυγαν  για την εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου Αρείου Πάγου, δικαιώθηκαν και το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να τους καταβάλλει τα χρήματα.

Αντίθετα η σχετική διάταξη στο Νόμο Κατρούγκαλου, καθυστερεί την αναγκαστική εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για το δημόσιο συμφέρον.

Αργά χθες, μετά τον πρώτο θόρυβο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να «αδειάσουν» τους βουλευτές τους. Με αρκετή δόση υποκρισίας, αφού η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια.

Ads

Αν ήθελαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, οι εφημερίδες που ανακίνησαν το θέμα θα αρκούσε να κάνουν ένα – δύο τηλέφωνα. Δυστυχώς, διανέμουν ένθετα για τον Μεταξά ή τον Χίτλερ και κατασκευάζουν χονδροειδή fake news. Αύριο, μπορεί να παραπονεθούν για την ελεύθερη πτώση της κυκλοφορίας του τύπου στην Ελλάδα.