Στη χώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε παρατεταμένη υστερία, μοιάζει απολύτως λογικό να καταστροφολογεί με αφορμή και τις πυρκαγιές. Με ανακοινώσεις κλισέ, δίπλα σε δραματικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, στα όρια της γραφικότητας.  

Ads

Δεν έχουν όμως λογική ούτε οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που καλλιεργούν θεωρίες περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών στη διάρκεια του τριημέρου. Η κυβέρνηση ασκεί την εξουσία και οφείλει σε τέτοιες περιπτώσεις να μιλάει με στοιχεία και αποδείξεις, αφού τα περιστατικά ερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Οι πυρκαγιές στον ευρωπαϊκό νότο και τη Μεσόγειο έχουν καταστεί σχεδόν φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς διευκολύνονται από τις κλιματικές αλλαγές. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν άλλωστε καταστροφικές πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Η διακύμανσή τους στην Ελλάδα είναι ομαλή αν και αυξητική σε βάθος χρόνου, με εξαίρεση το 2007, όταν «κάηκε το σύμπαν». 

Γι’ αυτό και η υπερβολική αντίδραση κυβερνητικών στελεχών για τις αντιπολιτευτικές κορώνες, τείνει να συμψηφίσει τις «θεωρίες συνωμοσίας» που διακινούνται ακόμη και σήμερα, περί «οργανωμένου σχεδίου των Τούρκων» για να εξηγήσουν την τεράστια φυσική καταστροφή και τους νεκρούς του 2007, επί ΝΔ. 

Ads

Τίποτα σχετικό δεν έχει αποδειχθεί. Για τις μόνες πυρκαγιές που υπάρχουν στοιχεία είναι αυτές του 1994 στη Ρόδο, όταν Τούρκος βουλευτής δήλωσε ότι ένας παρακρατικός εκτελούσε σχέδιο εμπρησμού των ελληνικών νησιών και η εθνικιστική εφημερίδα Yeni Safak είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Εμείς κάψαμε τη Ρόδο».

Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να υπερβάλλει αλλά αν η κυβέρνηση θέλει να διαφοροποιηθεί, πρέπει να εξασφαλίσει ότι στα καμένα δεν θα «φυτρώσουν» και πάλι σπίτια και εξοχικά. Αυτό συνομολογούσε το παλιό πολιτικό σύστημα με τους Νεοέλληνες, μετά από κάθε πυρκαγιά, πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις ή θεωρίες συνωμοσίας.