Tη βεντάλια των αλλαγών για τα μειονοτικά στη Θράκη που ωριμάζουν στην κοινωνία και την πολιτική εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες φαίνεται ότι έχει ανοίξει μέσα σε λίγες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και μάλιστα, σε συσχετισμούς που έχουν εκμηδενίσει οποιαδήποτε αντίθετη πολιτική αντίδραση.

Ads

Η δήλωση του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες που ανοίγει το θέμα  της εκλογής μουφτήδων στη Θράκη, έγινε  πριν καν προλάβει να ψηφιστεί ο Νόμος που έχε κατατεθεί στη Βουλή για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής του ισλαμικού νόμου από τους μουφτήδες (Σαρία) σε υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου για τους Έλληνες Μουσουλμάνους στη Θράκη.

Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση για την ανάδειξη του Μουφτήδων έχει ήδη προηγηθεί των εξαγγελιών, πολύ πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και έχει ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Και είναι πράγματι πρόβλημα το γεγονός ότι η πολιτεία αναγνωρίζει και διορίζει συγκεκριμένους λειτουργούς ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας κάποιους άλλους.

​Όμως η ανάδειξη των Μουφτήδων στη Θράκη, μέσα από πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες είναι το επόμενο βήμα και απαιτεί χρόνο καθώς προϋποθέτει ότι η κοινωνική δυναμική θα έχει ήδη καταργήσει στον απόλυτο βαθμό την εφαρμογή της Σαρία.  Άρα δεν θα γίνει αύριο.

Ads

Όταν μια κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει και το δεύτερο βήμα,  θα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την προγραμματική κληρονομιά δεκαετιών του παλιού ΣΥΝ που προβλέπει απογύμνωση των Μουφτήδων από τις δικαστικές τους αρμοδιότητες και, στη συνέχεια, εκλογή τους ως αμιγώς θρησκευτικών ηγετών.

Τόσο απλό και λογικό που όμως πολεμήθηκε σκληρά για χρόνια.