Oι αποκαλύψεις του Tvxs.gr  για το «αμαρτωλό» Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού με την αδιαφανή διαχείριση και τη διακίνηση απίστευτων ποσών, είναι ενδεικτικές ενός παρωχημένου συνδικαλιστικού μοντέλου που καταρρέει, ακολουθώντας το πολιτικό καθεστώς που το δημιούργησε.

Ads

Στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού, που ιδρύθηκε με απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργείας του, εισέρρευσαν τεράστια ποσά θεωρητικά για τη στήριξη των υπαλλήλων, αλλά και επί της ουσίας για να συντηρηθεί ένα φαύλο σύστημα διαπλοκής μεταξύ πολιτικών ηγεσιών και μιας μερίδας συνδικαλιστών, συγκεκριμένων αποχρώσεων, που είχαν υπό τον έλεγχό τους το Ταμείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ατασθαλίες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων εργαζόμενοι καταγγέλλουν πλαστογραφίες των υπογραφών τους για δήθεν «δάνεια» που έφτασαν σε άγνωστες τσέπες. Αυτό που περιγράφεται είναι ένα σκοτεινό και νοσηρό περιβάλλον που εγκαθιδρύθηκε από συνδικαλιστικές ηγεσίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πανίσχυρα συνδικαλιστικά κατεστημένα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχουν απομείνει κυρίαρχα, αλλά χωρίς ουσιαστική βάση, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρότι το κόμμα έχει συρρικνωθεί. Στα δύσκολα χρόνια των πρώτων μνημονίων που οι κατακτήσεις δεκαετιών και το κοινωνικό κράτος κατεδαφίστηκαν, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οργανώσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν (αν δεν επέλεξαν) να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των πολλών.

Ads

Σήμερα, έχουν απομείνει οργανώσεις που αυτογελοιοποιούνται, υποκαθιστώντας την πολιτική τάξη και όχι προασπίζοντας συμφέροντα εργαζομένων ενώ η ιστορική ΓΣΕΕ, όπου αναφέρονται όλες οι ομοσπονδίες, βρίσκεται στην απόλυτη παρακμή, αδυνατώντας να διεξαγάγει καν ένα  συνέδριο και φτάνει σε διοίκηση Πρωτοδικείου. 

Το συνδικαλιστικό σύστημα, που εγκαθιδρύθηκε τα προηγούμενα χρόνια, βιώνει σήμερα την απόλυτη απαξίωση γιατί εξέφρασε για δεκαετίες μια ιδιοτελή και κομματικοποιημένη αντίληψη και όχι συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό πως η κατάρρευση του συνδέεται με την πτώση του πολιτικού κατεστημένου που το συντήρησε. Τα σκάνδαλα και η απαξίωση του συνδικαλισμού ίσως να είναι μια αφετηρία για να οικοδομηθεί εκ νέου σε υγιή θεμέλια.