Τα έργα και οι ημέρες της 15χρονης ιστορίας του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κάνουν ακόμη και τον παλιό «δικομματισμό» να κοκκινίζει, ενώ ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου φέρνει σε δύσκολη θέση τους υπεύθυνους και αντιδρούν βεβιασμένα.

Ads

Η ηγεσία του Υπουργείου κατηγορήθηκε ότι δεν έχει δείξει ακόμη τον αναγκαίο ζήλο αν και πρόσφατα έπαψε το διευθυντή του. Στο Ταμείο-σκάνδαλο του ΥΠΠO, δημιούργημα των ημερών του Β. Βενιζέλου εισέρρευσαν 46 εκατ. κρατικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις καταγγελίες​, που αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Πολύτιμοι πόροι των αρχαιολογικών χώρων δίνονται σε μια ένωση φυσικών προσώπων, αποτελούμενη από συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων. 

Ελεγχόταν απόλυτα από την πολιτική ηγεσία, δεν υλοποίησε σχεδόν κανένα από τους σκοπούς της «αλληλοβοήθειας» πλην ενός παιδικού σταθμού όπου οι επιλογές γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες, κατηγορείται ευθέως για περίεργες σχέσεις και εξυπηρετήσεις χωρίς να διαχειρίζεται καμία εισφορά. 

Το νοσηρό σύστημα διαπλοκής έχουν καταγγείλει βουλευτές και συνδικαλιστές. Πρόκειται για μια επιβίωση ενός παλαιοκομματικού μοντέλου συναλλαγής μιας συνδικαλιστικής ελίτ και της πολιτικής ηγεσίας για την εξυπηρέτηση των πελατειακών τους μηχανισμών, ​ακόμη και στα ​χρόνια των μνημονίων.

Ads

Μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επισπεύσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών και, κυρίως, τη διάλυση αυτής και κάθε παρόμοιας εστίας προκλητικής διαπλοκής που εξοργίζει την κοινωνία. Δεν αμφισβήτησε κανείς τις προθέσεις της αλλά απαιτείται επιπλέον αποτελεσματικότητα.