Η αντιπαράθεση για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ​ των​ 8.166 θέσε​ων​ στην καθαριότητα των Δήμων και τη μοριοδότηση των παρατασιούχων, επανέρχεται μετά τα πρώτα αποτελέσματα. Έχει πολεμηθεί με μανία από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς θίγει τους πελατειακούς μηχανισμούς και ανατρέπει το πολιτικό της αφήγημα. 

Ads

H κριτική που ασκείται στη μοριοδότηση είναι προσχηματική καθώς οι συμβασιούχοι προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρέτεινε διαδοχικά τις συμβάσεις μέχρι το “μπλοκάρισμα” του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Τα τεχνάσματα που έχει μεταχειριστεί η ΝΔ στο παρελθόν για μονιμοποίηση συμβασιούχων “από το παράθυρο” είναι παροιμιώδη ενώ πρόσφατα υπήρξαν κατηγορίες για “γαλάζια παιχνίδια” με το ΑΣΕΠ και πρωτόγνωρη εξωθεσμική απόπειρα ανατροπής του διαγωνισμού. 

Πρόκειται για πλήγμα στο μονοπώλιο του παλαιοκομματισμού στη “στελέχωση” του κράτους που αίρει το καθεστώς κυκλικών συμβάσεων και πολιτικής ομηρίας σε Δήμους και άλλες υπηρεσίες. Η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί υπόνοιες για σχέδια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, όπου η διαδρομή των προσλήψεων περνά από τους γνωστούς “κομματάρχες”. 

Η γενικευμένη επίθεση της ΝΔ στο δημόσιο τομέα και η ρητορική περί αθρόων προσλήψεων, μαρτυρούν “αλλεργία” για διαφανείς διαδικασίες και κλονισμό του πελατειακού δικτύου. Απευθύνεται στο θυμικό των ανέργων που συνωστίζονται στον ΟΑΕΔ αλλά και όσων συνωστίζονται στα πολιτικά της γραφεία, περιμένοντας επάνοδο στο κράτος. 

Ads

Όμως προφανώς μιλάει για σχοινί μέσα από το σπίτι του κρεμασμένου.