Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ξεκινά σήμερα στην Αθήνα. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει, καθώς κάθε νέα χρονοτριβή είναι προφανές ότι επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα και εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

Ads

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει πάντοτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, ακόμα και μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ εξακολουθεί να μεταδίδει αντιφατικά μηνύματα. Αποτελεί παράγοντα σχετικής αισιοδοξίας, ωστόσο, ότι το Βερολίνο εγκαταλείπει σταδιακά την ιδέα να διανύσει ολόκληρη προεκλογική περίοδο με το ελληνικό πρόβλημα ανοιχτό στο τραπέζι.

Προφανώς, ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι το τελικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι ανώδυνο. Ακόμα κι αν ισχύσει αυτό το περίφημο «ευρώ αντί ευρώ» – η ισορροπία, δηλαδή,  ανάμεσα στις επιβαρύνσεις και τις ελαφρύνσεις – τα ισοδύναμα θα αργήσουν να μεταφερθούν στα ισχνά οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών και να επηρεάσουν άμεσα την πραγματική οικονομία.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα, ώστε να φθάσει  στον συμβιβασμό με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο, συνδυάζοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη λείανση ακραίων απαιτήσεων, όπως είναι η βύθιση του αφορολόγητου σε επίπεδα που θα θίξει ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας ή το κούρεμα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Ads

Ακόμη όμως και αν η κυβέρνηση περάσει το σκόπελο της δεύτερης αξιολόγησης,έρχεται  και τρίτη. Αυτή πρέπει να κλείσει επίσης σύντομα και περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα: από  ιδιωτικοποιήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017 μέχρι και ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και την φορολογία.

Με δεδομένη  την ανεύθυνη και δημαγωγική στάση της ΝΔ, που προσεύχεται για νέα  αδιέξοδα, αδιαφορώντας για την χώρα και τους πολίτες της, η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει  στρατηγική για το νέο σκόπελο που θα βρεθεί σύντομα μπροστά της. Οφείλει να προχωρήσει σε τολμηρά πολιτικά ανοίγματα και συμμαχίες, δημιουργώνας ένα όσο πλατύτερο μέτωπο, ικανό να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

* Κάθε μέρα η συντακτική ομάδα του Tvxs σχολιάζει την επικαιρότητα στη στήλη «η άποψή μας»