Mια καταγγελία δικηγόρου αναδεικνύει το πρόβλημα της διείσδυσης της ακροδεξιάς στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ads

Με επιστολή του προς το ΓΕΣ ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδήμας καταγγέλλει ότι τα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα μεγάλης μάζας εν ενέργεια στρατιωτικών βρίθουν εθνικιστικών, ρατσιστικών, ομοφοβικών, σεξιστικών αναρτήσεων.  Η καταγγελία επισημαίνει ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο διογκώθηκε εξαιτίας της αδράνειας και της διαχρονικής αδιαφορίας της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για τη διείσδυση των ακροδεξιών αντιλήψεων, ενώ είναι γνωστός ο εναγκαλισμός μέρους του στρατιωτικού προσωπικού με τη Χρυσή Αυγή.

Μπορεί από τη φύση τους οι ένοπλες δυνάμεις να αναπαράγουν συντηρητικά στερεότυπα και εθνικούς μύθους όμως η ακραία αυτή κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό. Άλλωστε, λόγω του τραυματικού παρελθόντος, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει μια πολύ μεγάλη και αποτελεσματική προσπάθεια που είχε οδηγήσει σε ένα πραγματικό εκδημοκρατισμό των ενόπλων δυνάμεων. Ίσως όμως να μην εγκαταλείφθηκαν τα υπόλοιπα υπερσυντηρητικά σύνδρομα των εθνικιστών, υπό το μανδύα του – κακώς ενοούμενου – πατριωτισμού.

Η οικονομική κρίση, τα κοινωνικά δίκτυα, η αθρώα εισαγωγή στελεχών εκτός σχολών και κάποιες τραγικές επιλογές ανώτατων αξιωματικών που άσκησαν αυθαίρετη πολιτική εξυπηρετώντας προσωπικές πολιτικές βλέψεις, οδήγησαν το στρατό σε μια διολίσθηση που είναι εμφανής ακόμη και στην έξαρση του μιλιταρισμού στη δημόσια παρουσία του.  

Ads

Εκτός των άλλων, η στάση και οι αναρτήσεις στελεχών του που αναπαράγουν αλυτρωτισμούς και επιθετικές βλέψεις, επικρίσεις για την πολιτική εξουσία και δαιμονοποίηση του πολιτεύματος, φλερτάροντας με την ανατροπή του, εγείρουν ζήτημα σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται συνδικαλιστές στρατιωτικών οργανώσεων και απόστρατοι που διαθέτουν και θεσμικό ρόλο, αλλά κατά τη σταδιοδρομία τους είχαν “θερμές σχέσεις” με τα κόμματα εξουσίας για να ανελιχθούν.

Το πρόβλημα δεν λύνεται σήμερα με μια πολιτική απόφαση αλλά απαιτείται πειθαρχική διερεύνηση και δουλειά σε βάθος για να εκδημοκρατιστούν εκ νέου οι ένοπλες δυνάμεις. Σε μια χώρα με πρόσφατο, σχετικά, παρελθόν στρατιωτικής δικτατορίας, τα “ταμπού” και η σιωπή της ηγεσίας δεν βοηθούν στην επίλυση αλλά κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και  ο φασισμός δεν κρύβεται πολύ εύκολα.