Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είχε ως ξεκάθαρη στόχευση να επαναδιατυπώσει το πολιτικό αφήγημα του κυβερνητικού συνασπισμού, σε μια περίοδο πόλωσης στην κοινή γνώμη αλλά και αρρυθμίας στους κόλπους της κυβέρνησης, με αφορμή κυρίως τα εθνικά θέματα. 

Ads

Ο Τσίπρας επιχείρησε να ξαναβάλει «στις ράγες» τον ειδικό σκοπό της κυβερνητικής συμμαχίας, ο οποίος παρά τις δυσκολίες κινήθηκε μέχρι σήμερα συνεκτικά με γνώμονα την έξοδο από τα μνημόνια, την ηθική αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος και τη σύγκρουση με την πολιτικο – οικονομική διαπλοκή. 
 
Η συνοχή απειλήθηκε από τα άνοιγμα όλης της βεντάλιας των εθνικών θεμάτων, που δεν ήταν προβλέψιμη εξέλιξη και εντοπίστηκε ως ευάλωτο σημείο από την ΝΔ, η οποία μετά τις αποτυχημένες προβλέψεις της για την κατάρρευση της οικονομίας βρήκε νέο πεδίο αντιπολίτευσης. 

Οι αναφορές Τσίπρα στους Υπουργούς επισημαίνουν την ανάγκη να περιοριστούν οι υπερβολικές δηλώσεις και να ακολουθηθεί κεντρική στρατηγική αντί για προσωπικές πολιτικές σε ευαίσθητα ανοιχτά θέματα. Είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το μακεδονικό και η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα υπενθυμίζει τις ορατές διαφορές των κυβερνητικών εταίρων.

Αλλά οι διαφορές αυτές πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Τόσο γιατί τα μηνύματα για την οικονομική ανάκαμψη είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα όσο και επειδή ακραίοι αντιπολιτευτικοί κύκλοι ακόμη και πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία θα εύχονταν, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis. Όταν μάλιστα το άνοιγμα των λογαριασμών των δέκα πολιτικών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, επιφυλάσσει στην αντιπολίτευση και τους εμπλεκόμενους πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ads