Οι αποκαλύψεις για τα πειράματα της Volkswagen γύρω από την εκπομπή καυσαερίων σε ανθρώπινα πειραματόζωα αλλά  και πιθήκους σε Γερμανία και ΗΠΑ, ήρθαν να προστεθούν στην υπόθεση με τα “πειραγμένα” λογισμικά που έκρυβαν ρύπους ενώ  ακολούθησαν νέες αποκαλύψεις για πειράματα στην Ολλανδία. Οι αποκαλύψεις καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά τουλάχιστον από το 2006.

Ads

Κάποιοι  δηλώνουν ότι “έπεσαν από τα σύννεφα” αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η VW απασχολεί την κοινή γνώμη και πρόσφατα, σχετικά,  κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 4,3 δις δολαρίων. 

Η Γερμανία  δέχεται σοβαρή κριτική αλλά δεν ξαφνιάστηκε. Και  δεν θα μπορούσε άλλωστε  όταν το ίδιο το κράτος είναι βασικός μέτοχος της εταιρίας. Όμως όσο και αν επιχειρείται να αποδεσμευτεί πολιτικά και να φορτωθεί η ευθύνη σε κάποια στελέχη, η γερμανική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη.

Η αντίδραση της ίδιας της Volkswagen ήταν η πλέον κυνική και περίπου ανέφερε ότι αυτοί που πήραν μέρος “δεν πέθαναν κιόλας” και εντόπισε το πρόβλημα στο γεγονός ότι “τους πήραν χαμπάρι”.

Ads

Η υπόθεση με τα πειράματα εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής και επαναφέρει το διαρκές ερώτημα για τη δυνατότητα των ισχυρών να παραβιάζουν τους κανόνες και να ενισχύουν τη δεσπόζουσα θέση τους. Η Κομισιόν δήλωσε “σοκαρισμένη”από την αποκάλυψη. Περιέργως οι  υπόλοιποι δεν “πέσανε από τα συννεφα” αλλά ούτε τρέφουν και αυταπάτες.