Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη συζήτηση που προκάλεσε η ίδια στη Βουλή για τα θέματα της οικονομίας θα μπορούσε να είναι ομιλία αντιπολιτευτόμενου αρχηγού το Μάιο του 2010, λίγο πριν την είσοδο της χώρας στην εποχή των μνημονίων

Ads

“Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η κυβέρνησή σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας” είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, μια κίνηση απολύτως ορθή – αν όχι επιτακτική – κατά την είσοδο στο πρώτο μνημόνιο. Όμως η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο Βενιζέλος που υποστηρίζει τα ίδια, είναι τα στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο χωρίς να έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση για τέτοια απόφαση.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την επόμενη κυβέρνηση. Αντίθετα η μοναδική μνημονιακή κυβέρνηση που έθεσε και πήρε εντολή από το εκλογικό σώμα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα είναι αυτή του Τσίπρα, και ίσως γι’ αυτό είναι και η μόνη που το ολοκληρώνει με επιτυχία.

Οι εκλογές, εξάλλου, θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και το αίτημα στερείται πολιτικής λογικής. Στον αντίποδα με τη ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Θεοδωράκης διαφοροποιείται και αρθρώνει πιο αποκρυσταλλωμένο και κεντρώο πολιτικό στίγμα, ίσως γιατί είναι ο μόνος του νέου φορέα που δεν έχει να απολογηθεί για κάτι σε ηθικό ή πολιτικό επίπεδο. 

Ads

Στην πραγματικότητα για τη Φώφη Γεννηματά το πρόβλημα είναι η αναιμική επίδοση του ΚΙΝΑΛ και η διαφαινόμενη διάψευση των προσδοκιών ενώ η πολιτική των ίσων αποστάσεων έχει μείνει στα χαρτιά. Στο δίλημμα «προόδου – συντήρησης» και το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ γέρνει ήδη προς το δεύτερο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το σύνολο του νέου πολιτικού φορέα και το ρίσκο της να ταυτιστεί με το σύστημα εκείνο που προσβλέπει στην επανάληψη της κυβερνητικής σύμπραξης Σαμαρά – Βενιζέλου είναι λογικό να γεννά αμφισβήτηση. 

Η διερεύνηση των σκανδάλων ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Όμως πριν συμβεί αυτό, ίσως να είναι η ίδια η Φώφη Γεννηματά που με τις κινήσεις της θα επιφέρει το συντριπτικό χτύπημα…