Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό προκαλεί τον εκνευρισμό της αντιπολίτευσης, κυρίως λόγω της μετριοπαθούς προσέγγισής του και την αντίθεσης που εκφράζει για τα συλλαλητήρια, ζητώντας εθνική ​συνεννόηση, κόντρα στα σχέδια του Μητσοτάκη. 

Ads

Παρά τις αιτιάσεις της ΝΔ, η συνάντηση δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι διμερείς συνομιλίες αφορούν και την Ελλαδική Εκκλησία, στο σκέλος της θρησκευτικής ηγεσίας του γειτονικού κράτους. Στην ουσία όμως έχει σαν στόχο να ενθαρρύνει μετριοπαθείς προσεγγίσεις απέναντι στην έξαρση των εθνικισμών που υποδαυλίζεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η θέση που εξέφρασε ο Ιερώνυμος είναι αρκετά νηφάλια και έρχεται σε αναντιστοιχία με  την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα του Μακεδονικού αλλά και τη στάση  ακραίων Μητροπολιτών, ειδικά των «Νέων Χωρών» που πρωτοστατούν στα συλλαλητήρια. Προδίδει και την ύπαρξη μιας ομάδας φανατικών στην Ιεραρχία που ενίοτε επιβάλει σκληρές θέσεις ή αποσταθεροποιεί τον Ιερώνυμο.

Είναι όμως πιο συνετή και υπεύθυνη εθνικά από την ίδια την αντιπολίτευση. Αν κάτι χαρακτηρίζει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου είναι ότι η συντηρητική παράταξη ενδίδει στη δημαγωγία εκκλησιαστικών και ακροδεξιών κύκλων σε ένα κρίσιμο ζήτημα ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ​προκρίνει τη συνταγματική τάξη και το χειρισμό των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την πολιτική ηγεσία !

Ads