Η ​κατηγορία προς τον  Κ. Καραμανλή ότι προκάλεσε την οικονομική καταστροφή της χώρας δεν είναι καινούρια, ιδιαίτερα από την πλευρά Γ. Παπανδρεου ενώ η συνήθης απάντηση είναι ότι η περίοδος Σημίτη είχε ήδη προδιαγράψει την καταστροφή. Την αντιπαράθεση αυτή επισκιάζει η εφ. Καθημερινή που αποκαλύπτει την Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, στις 6 Οκτώβριου 2009, κατά την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών.

Ads

Το δημοσίευμα κατηγορεί ευθέως τον Καραμανλή και τονίζει ιδιαίτερα τη φράση «ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς εκτροχιασμού» που περιέχει η Έκθεση καθώς και τις εκτιμήσεις για περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών που δεν δικαιολογείται από την τότε οικονομική κατάσταση . Οι υποστηρικτές του Παπανδρέου βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν ​«ρελάνς​»​  ενώ η πλευρά Καραμανλή υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, παίρνοντας την απάντηση ότι «λεφτά υπάρχουν».

Το δημοσίευμα όμως προέρχεται από τη «ναυαρχίδα» της συντηρητικής παράταξης, που απηχεί τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας και φυσικά δεν είχε σαν στόχο να δικαιώσει τον Γ. Παπανδρέου. Φαίνεται να υπονομεύει τον Κώστα Καραμανλή, που έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα .

Μετά από αρκετά λάθη και επικίνδυνη δημοσκοπική κόπωση μεγαλώνει η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό της ΝΔ. Το ερώτημα είναι τι πυροδοτεί την αποδόμηση του πρώην Πρωθυπουργού, που παραμένει πανίσχυρος στη βάση του κόμματος. Ενοχλεί απλώς την ηγεσία ή τα στρατόπεδα ρίχνουν προειδοποιητικές βολές ενόψει της μάχης που ​διαφαίνεται ​εντός της ΝΔ για το Μακεδονικό;

Ads

Πάντως, ανεξάρτητα από το πινγκ-πονγκ ευθυνών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μεταξύ των επιμέρους οικογενειών τους για την αιτία της κρίσης, όλοι μαζί κατάφεραν να παραδώσουν στο τέλος του 2014 ένα απίστευτο δημόσιο χρέος 350 δις ευρώ, ποσοστό 189% ενός συρρικνωμένου ΑΕΠ. Όταν δεν διαφωνούν μεταξύ τους, ισχυρίζονται  ότι για την κατάσταση ευθύνεται ο …ΣΥΡΙΖΑ