H χρονομίσθωση δύο φρεγατών, εξοπλισμένων και άμεσα διαθέσιμων από τη Γαλλία εξυπηρετεί επιχειρησιακά την αμυντική ισορροπία στο Αιγαίο σε μια τεταμένη περίοδο αλλά υπενθυμίζει ότι είναι καλές οι πολιτικές συμμαχίες, πλην όμως πρέπει να «ψωνίζουμε» από τα μαγαζιά των «συμμάχων».

Ads

Τα τελευταία χρόνια οι ηγέτες έχουν γίνει αρκετά κυνικοί, όπως ο Τραμπ στην επίσκεψη Τσίπρα ή ο Μακρόν στην επίσκεψή του στην Αθήνα όπου πίσω από τις πολλές αναφορές στις αξίες της Δημοκρατίας, υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό του όραμα συναρτάται και με τις παραγγελίες από τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Πρόσφατα εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα απέναντι σε κάθε απειλή που δέχεται. Με το αζημίωτο φυσικά καθώς σε λίγες μέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία για τις φρεγάτες.

Τα 500 εκατ. ευρώ που θα κοστίσουν για 5 χρόνια, σε μια περίοδο που δεν μας περισσεύουν, δείχνει πόσο επιζήμια και ανισοβαρής είναι για την Ελλάδα η κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες της εξίσωσης είναι ευχαριστημένοι εκτός από την Ελλάδα. 

Ads

Οι Ευρωπαίοι δανείζουν την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή. Αλλά ​ήδη ​από το πρώτο μνημόνιο έχουν απαιτήσει απροκάλυπτα να ξοδεύουμε τα δανεικά σε αγορές πολεμικού υλικού. Παραδοσιακές οι φιλίες αλλά… πρώτα οι μπίζνες !