Η “εκκωφαντική” σιωπή του Γιάννη Στουρνάρα μετά τη συμφωνία για έξοδο από τα μνημόνια και ρύθμιση του χρέους έγινε δεκτή με χλευασμό από το κυβερνητικό στρατόπεδο ενώ οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις τον ανάγκασαν τελικά σε μια πρώτη “διαρροή”.

Ads

Ανάλογο φαινόμενο δεν έχει καταγραφεί σε χώρα της ευρωζώνης. Η κόντρα έχει τις αιτίες της στην απόλυτη αντίθεση κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη, που εδώ και καιρό έχει παύσει να τηρεί και τα προσχήματα. Όμως ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι δημόσιες παρεμβάσεις του είχαν ως μοναδικό αντικείμενο τη βεβαιότητα, σε βαθμό υπονόμευσης, πως δεν θα υπάρξει “καθαρή εξόδος” από τα μνημόνια, την επιμονή στην “προληπτική γραμμή στήριξης” και την αμφισβήτηση ικανής λύσης για το χρέος. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το θεωρούσε “βιώσιμο” ως Υπουργός του Σαμαρά !  

Οι θετικές εξελίξεις και η σιωπή Στουρνάρα σχολιάστηκαν έντονα και τελικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης, μέσω πηγών, μας γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθεί στις 2 Ιουλίου με την έκθεσή του για την οικονομία. Για τις διαρροές του Διοικητή της ΤτΕ, που έχει κάνει δηλώσεις με τη θεσμική του ιδιότητα ακόμη και για τις ποινικές περιπέτειες της συζύγου του, αλλά σιώπησε για τη σημαντικότερη στιγμή της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης, από την κυβέρνηση σχολίασαν πως “είτε στις 2, είτε στις 32 Ιουλίου ό,τι και να πει δεν έχει καμία σημασία, καθώς ​τον έχουν προλάβει οι θεσμοί, αναλυτές, η παγκόσμια κοινή γνώμη”.

Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που απευθύνεται με τόσο απαξιωτικό τρόπο στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας αλλά είναι γεγονός πως το έχει “κερδίσει” τόσο με τη θεσμική του λειτουργία όσο και με την εμπλοκή του σε διάφορα σκάνδαλα. Άλλωστε δεν υπάρχει κεντρικός τραπεζίτης που να έχει πέσει τόσο έξω στις εκτιμήσεις του για την οικονομία αλλά ούτε και τραπεζίτης που να υπονομεύει την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας! Μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, οποιοσδήποτε άλλος θα είχε παραιτηθεί…

Ads