Η ύπαρξη σκανδάλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν περίπου δεδομένη πριν την Εξεταστική για την Υγεία, όμως τα έγγραφα που έρχονται στο φως το καθορίζουν στις ακριβείς διαστάσεις του και μαρτυρούν το μέγεθος της διαπλοκής με τα ΜΜΕ που χρηματοδοτούσε.

Ads

Λειτουργούσε ως «μαύρη σακούλα» της κυβέρνησης και χρηματοδοτούσε ΜΜΕ με τη μορφή μυστικών κονδυλίων, κυρίως στο όνομα κάποιων ασήμαντων ή ανύπαρκτων ιστοσελίδων με ευφάνταστους τίτλους όπως velonakaiklwsti, xamparia, verrysory…

Μάλιστα, κάποια πρόσωπα εμφανίζονται να πληρώνονται για λογαριασμό της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τύπου, για διαφημίσεις στο Facebook ή για την ανύπαρκτη Ελευθεροτυπία! Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στις χρηματοδοτήσεις βρίσκονται εταιρίες δημοσκοπήσεων, κάτι που καταγράφεται ως ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία τους.

Η ύπαρξη παράκεντρου που διακινούσε «μαύρα» δεκάδες εκατομμύρια κρατικού χρήματος σε ΜΜΕ και άλλες κατευθύνσεις, δείχνει με ποιο τρόπο το παλαιοκομματικό κατεστημένο φρόντιζε να καλύπτει τις ανομίες του από τα αδιάκριτα βλέμματα του δημόσιου λογιστικού και της Διαύγειας.

Ads

Προβληματισμός προκύπτει για τον τρόπο που νόθευε την ποιότητα της πληροφόρησης και αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας για μια σύγχρονη δημοκρατία. Εφόσον το παλιό πολιτικό προσωπικό αποδεικνύεται εθισμένο στις υπόγειες διαδρομές, οι ισχυροί θεσμοί αποτελούν τη μόνη ασπίδα.