Το εισαγγελικό πόρισμα για τη Novartis παίρνει το δρόμο για τη Βουλή και αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό για πολλούς πρώην υπουργούς και πολιτικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα «θάψουν» τις προσδοκίες όσων επιχειρούν να ανακάμψουν στην εξουσία και θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. 

Ads

Ιδιαίτερα αν αποκαλυφθεί ότι στα χρόνια της χρεοκοπίας, έπαιρναν «βαλίτσες» από εταιρίες που λυμαίνονταν τις προμήθειες φαρμάκων ενώ αυτοί ισοπέδωναν τη δημόσια υγεία και επιμέριζαν τις ευθύνες στους πολίτες. Η υπόθεση προσθέτει ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, αποκαλυπτικό, για τη διαφθορά, ιδιαίτερα σε ένα κλάδο που η κυβέρνηση «πόνταρε» πολλά και άνοιξε μέτωπο, ως κατεξοχήν πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές που τη συρρίκνωσαν.

Σημαντικό μήνυμα είναι ο ρόλος των whistleblowers. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μεγάλος αριθμός πληροφοριοδοτών προστατεύτηκαν και κατέθεσαν, με πρωτοβουλία των αρχών των ΗΠΑ προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος . Καθώς μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και διωκτικές αρχές κάνουν συνήθως το αντίθετο, είναι ένα ισχυρό μήνυμα ώστε η πρακτική να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή και την εγχώρια νομοθεσία.

Αν το αποδεικτικό υλικό είναι ισχυρό, η υπόθεση Novartis θα αποτελέσει τεράστιο σκάνδαλο. Αν μάλιστα αγγίζει πρόσωπα τόσο ψηλά, όσο αναφέρουν οι πληροφορίες, τότε η όψιμη δημαγωγία γύρω από το Μακεδονικό δεν θα προστατέψει κανέναν. Αντίθετα θα επιβεβαιώσει και πάλι ότι η «πατρίδα» είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.

Ads