Τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα ήταν θετικά. Ειδικότερα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο απασχόλησε τις συζητήσεις και τις δηλώσεις των αξιωματούχων.

Το πολιτικό μήνυμα περικλείει η ασυνήθιστα αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων, διατύπωση τόσο σαφής που εκπέμπει την ομόθυμη αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη των "27" απέναντι στην Άγκυρα. Όχι μόνο στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις αλλά και προασπίζοντας τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, στάση που αναβαθμίζει σε ευρωτουρκικές τις διαφορές που προκαλεί η προκλητικότητα Ερντογάν.

Υπάρχει όμως μια απόσταση από τη διατύπωση των θέσεων μέχρι το σεβασμό τους από την τουρκική πλευρά. Όχι μόνο γιατί η πολιτική ισχύς της Ε.Ε. πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα αλλά και γιατί η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και συγκρούεται με όλους τους παραδοσιακούς εχθρούς αλλά και φίλους σε όλα τα γεωπολιτικά μέτωπα.

Η προκλητικότητα, που στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο, μαρτυρά την πολιτική αστάθεια του Ερντογάν ενώ η Ελλάδα εξαντλεί τις διπλωματικές δυνατότητες για να την εκμεταλλευτεί. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία πείθει τους περισσότερους ότι είναι η πηγή των προβλημάτων στην περιοχή σε αντίθεση με την Ελλάδα που ενισχύεται ως μέρος των λύσεων.