Η υπόθεση της Novartis είναι η πλέον ογκώδης υπόθεση διαφθοράς που έχει εμφανιστεί στη χώρα με αποτέλεσμα να δοκιμάζει τις αντοχές όλου του παλιού συστήματος εξουσίας που “παίζει τα ρέστα του”.

Ads

Ο εκρηκτικός τρόπος αντίδρασης και οι απειλές των πολιτικών προσώπων εναντίον μαρτύρων και εισαγγελικών λειτουργών ακολούθησαν μια υπερβολικά χλιαρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ​σχεδόν ​”για τα μάτια του κόσμου”.

Η σοβαρότερη ένδειξη ανωμαλίας είναι η μεθόδευση που φέρεται να είναι σε εξέλιξη από ​ανώτατους δικαστικούς​ για την αφαίρεση της επίμαχης δικογραφίας του σκανδάλου της Novartis από την Εισαγγελέα κατά τη διαφθοράς και την αρμόδια Α​νακρίτρια.

Καθώς η νομοθεσία είναι σαφέστατη, η απόπειρα σύγκλησης Ολομέλειας Εφετών για την ανάθεση της δικογραφίας σε ειδικό Εφέτη-Ανακρτική, χωρίς περιστροφές, θα έπληττε ανεπανόρθωτα την έννοια του κράτους δικαίου μια χώρας μέλους της Ε.Ε.

Ads

Είναι σαφές ότι για να διερευνήσει απερίσπαστη μια ομάδα Εισαγγελέων τόσο σοβαρή υπόθεση, θα πρέπει να διαθέτει τις εγγυήσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την πλήρη ανεξαρτησία της. Οι κίνδυνοι όμως προέρχονται από την ίδια την δικαστική εξουσία αν ενεργεί ως το “μακρύ χέρι” της πολιτικής τάξης που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.