Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατά καιρούς, μέσα από τις έρευνές του, επιστήσει την προσοχή γονέων και κηδεμόνων για τη χρήση των οθονών από τα παιδιά.

Ads

Μάλιστα, σε πρόσφατη αναφορά του – δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο – τονίζει ότι η χρήση οθονών από τα παιδιά μπορεί να τα επηρεάσει αρνητικά, ενώ υπογράμμισε ότι τα μωρά κάτω του ενός έτους απαγορεύεται να εκτίθενται στην ακτινοβολία της οθόνης.

Το θέμα με τη χρήση οθονών από τα παιδιά δεν λείπει από τη σκέψη και τις συζητήσεις κανενός γονέα, κηδεμόνα ή παιδιάτρου. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να το λύσουν με διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι, μάλιστα, συχνά είναι αναποτελεσματικοί.

Η ιστορία της μαμάς που κέρδισε τις οθόνες

Η μαμά blogger, Molly DeFrank, αποφάσισε να λάβει ενεργή δράση πάνω σε αυτό το ζήτημα όταν κατάλαβε ότι τα παιδιά της ήταν εξαρτημένα από τις οθόνες.

Ads

Συγκεκριμένα, η μητέρα των 6 παιδιών δεν μείωσε απλώς τη χρήση οθονών, αλλά την απαγόρευσε πλήρως!

Η πολυάσχολη γυναίκα είχε ως όριο τη μία ώρα και επέτρεπε στα παιδιά της να ασχολούνται με τις οθόνες μόνο τόσο κάθε μέρα. Αντιλήφθηκε, όμως, ότι ακόμα και αυτή η μία ώρα – που σε πολλούς από εμάς μοιάζει μικρό χρονικό διάστημα – επηρέαζε αρνητικά τα παιδιά της.

«Μια μέρα επέστρεψα στο σπίτι και ο γιος μου χωρίς καν να με κοιτάξει μου ζήτησε να παίξει με το κινητό μου. Αυτή ήταν η στιγμή που μου “χτύπησε καμπανάκι”», είπε η μητέρα σε δηλώσεις της.

«Συζήτησα με τον σύζυγό μου και αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Το ίδιο βράδυ, είπαμε στα παιδιά ότι θα κάνουν ένα διάλειμμα από τις οθόνες. Φυσικά, αντέδρασαν, φώναξαν, γκρίνιαξαν. Αλλά λίγη ώρα μετά το συνειδητοποίησαν», συνέχισε.

Τα παιδιά κατάλαβαν ότι η μητέρα τους ήταν ανένδοτη σε αυτό και άρχισαν να το αποδέχονται.

«Παρατηρούσα ότι τα παιδιά ήταν αρκετά επιθετικά και νευρικά όταν συζητούσαμε ή ασχολούνταν με τα κινητά ή το τablet. Μετά την απαγόρευση των οθονών όμως και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η συμπεριφορά τους άλλαξε. Ήταν πιο υπάκουα, λιγότερο γκρινιάρικα, έπαιζαν περισσότερο μαζί, ήταν πιο δημιουργικά και πιο χαρούμενα».

Μάλιστα, παραδέχεται ότι και η ίδια δεν πίστευε ότι θα αντέξει. Θεωρούσε ότι τα παιδιά της θα αντιδρούσαν πολύ έντονα και εκείνη θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει.

Ευτυχώς, όμως, δεν έγινε έτσι και με τη σειρά της χρησιμοποίησε το διάστημα «αποτοξίνωσης» για να έρθει πιο κοντά στα παιδιά της και να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά τους.

Τι σήμαινε αυτό;

Ζωγραφική, χειροτεχνίες, βιβλία, μαθήματα πιάνου, πάζλ. Σύντομα, η Molly δεν χρειαζόταν μια οθόνη για να κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά της. Είχαν τόσα πολλά να κάνουν που δεν αναζητούσαν πια το κινητό ή τον υπολογιστή.

«Η τεχνολογία μάς βοηθά, αλλά όταν η χρήση της γίνεται με μέτρο και τη σωστή στιγμή. Πλέον, στο σπίτι προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στα σωστά πλαίσια», λέει η μητέρα και αποκαλύπτει τι συνέβη 7 μήνες μετά την απαγόρευση των οθονών.

7 μήνες μετά τα αποτελέσματα ενθουσιάζουν

Με ένα post και με μια φωτογραφία (κεντρική εικόνα) στον λογαριασμό της στο Facebook η Molly, αποκάλυψε ότι τα παιδιά της διαβάζουν πλέον όλα μαζί στο κρεβάτι και το ίδιο κάνουν και στις οικογενειακές βόλτες για φαγητό.

«Μερικά Σάββατα μετά την απαγόρευση των οθονών στο σπίτι και τα παιδιά σηκώθηκαν, κάθισαν στο μεγάλο κρεβάτι και… διάβασαν όλα μαζί. Όπως έκανα και εγώ και ο σύζυγός μου», ανέφερε η μητέρα και συνέχισε:

«Η κόρη μου βελτίωσε πάρα πολύ την αναγνωστική της ικανότητα μέσα σε 7 μήνες! Το διάβασμα τους έγινε συνήθεια. Φυσικά, δεν θα απαγορεύσω να ασχοληθούν με τις οθόνες όταν πάνε σε σπίτια φίλων ή ξαδελφών, αν και τότε ακόμα προτιμούν να παίξουν παρά να ασχοληθούν με τα κινητά, οπότε η απαγόρευση… λειτουργεί».

Η απόφαση της Molly είχε αρχικό στόχο να διαρκέσει λίγες εβδομάδες, αλλά όταν είδε πόσο καλά λειτουργούσε αποφάσισε να δώσει παράταση.

Τώρα τα παιδιά της μπορούν να ασχολούνται με τα κινητά και τις οθόνες μόνο μία ώρα την εβδομάδα, πράγμα που δεν τα δυσαρεστεί καθόλου.

Η Molly στο ίδιο post δίνει και μερικές συμβουλές στους γονείς που προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση οθονών στα παιδιά τους.

«Προσωπικά, θα πρότεινα, αρχικά, να μειώσετε ή να απαγορεύσετε τη χρήση για ένα διάστημα. Έπειτα δείτε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για την οικογένειά σας. Αν πιστεύετε ότι οι οθόνες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του σπιτιού και του χρόνου σας, μπορείτε να το αλλάξετε. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε!».

Πηγή: infokids.com.cy