Η νέα μίνι σειρά οκτώ επεισοδίων στο Netflix, καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα που συνδέονται με τον βιασμό και σε σχέση με το προφίλ του βιαστή, αλλά και σε σχέση με τα θύματα. Η σειρά Unbelievable είναι στηριγμένη σε αληθινή ιστορία.

Ads

Η σειρά των Susannah Grant, Michael Chabon και Ayelet Waldman μετέφερε στη μικρή οθόνη τα ακριβή γεγονότα τα οποία είχε φέρει στη δημοσιότητα το άρθρο των ρεπόρτερ T. Christian Miller και Ken Armstrong, για το οποίο κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ το 2015.

Στη σειρά, δύο ντετέκτιβ, η Γκρέις Ράσμουσεν και η Κάρεν Ντουβάλ στο Κολοράντο ενώνουν τις δυνάμεις τους όταν αναλαμβάνουν να ερευνήσουν δύο υποθέσεις βιασμού και βρίσκονται κυριολεκτικά αντιμέτωπες με τις ίδιες τις αιτίες του φαινομένου αλλά και την κουλτούρα που ευθύνεται για την αναπαραγωγή του.

Παρακολουθώντας κομμένη την ανάσα, τις παράλληλες ζωές των θυμάτων ενός βιαστή, ο θεατής συνειδητοποιεί πως τα θύματα δεν είναι νεαρά κορίτσια προκλητικά ντυμένα, όπως ορίζει η κυρίαρχη κουλτούρα. Δεν εξαιρούνται ηλικιωμένες, ευτραφείς, ψηλές ή κοντές. Ο βιαστής δεν κάνει εξαιρέσεις αλλά επίσης οι αρχές και η κοινωνία, συνεχίζουν να ενοχοποιούν το θύμα κι όχι τον εγκληματία.

Ads

Περιγράφεται ανάγλυφα η οδύσσεια των θυμάτων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με αδιάφορες και απάνθρωπες αρχές. Η καχυποψία  τους οδηγεί ένα από τα θύματα στο να ομολογήσει ότι τα φαντάστηκε όλα, προκειμένου να απαλλαγεί από τη βάσανο των ανακρίσεων που την αναγκάζει να ξαναβιώνει τον εφιάλτη.

Η σειρά φέρνει στο φως τη διαφθορά στην αστυνομία και τον στρατό όπου του έγκλημα του βιασμού απαξιώνεται, αρχειοθετείται και ενοχοποιεί το θύμα, αλλά και την κουλτούρα της συγκάλυψης στις αστυνομικές αρχές. Υπενθυμίζουμε πως έρευνα σοκ της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε τον περασμένο Γενάρη, πως τα θύματα του βιασμού στην Ελλάδα φτάνουν τα 4.500 το χρόνο.

Μόλις 1 στα 22 περιστατικά καταγγέλλεται στις Αρχές, με αποτέλεσμα οι δράστες να μένουν ατιμώρητοι. Η ντροπή και ο φόβος κάνουν τις περισσότερες γυναίκες να κρατούν το στόμα τους κλειστό. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην ΕΕ 1 στις 20 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ 1 στις 10 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία.